Timber MCQ – Wood-Based Products MCQ – Building Materials

61. The preventive ASCU treatment for timber is given against

  1. Dampness
  2. Fire attack
  3. Chemical attack
  4. Termite attack
Answer
Answer. d

62. The minimum number of plies in plywood is

  1. 6
  2. 5
  3. 3
  4. 2
Answer
Answer. c

63. Thin sheet of superior quality wood of 0.4 to 6 mm thickness is called as

  1. Particle board
  2. Veneers
  3. Fiber wood
  4. Plywood
Answer
Answer. b

64. Tensile strength of wood is

  1. maximum in the direction parallel to grains
  2. minimum in the direction parallel to grains
  3. maximum in the direction across the grains
  4. the same in all the directions
Answer
Answer. a

65. The drawback of electric seasoning of timber is

  1. Checks
  2. Splitting
  3. Cracks
  4. Reduced strength
Answer
Answer. d

66. An assembled product made up of veneers and adhesives are called

  1. Plank
  2. Board
  3. Batten
  4. Plywood
Answer
Answer. d

67. The central part of a tree is called

  1. Heart wood
  2. Cambium
  3. Pith
  4. Sap wood
Answer
Answer. c

68. Between teak and shisham,

  1. teak is more resistant to white ants than shisham
  2. shisham is more resistant to white ants than teak
  3. the resistance to white ants is the same
  4. none of the above
Answer
Answer. b

69. Which of the following trees yield soft wood?

  1. Shisham
  2. Sal
  3. Teak
  4. Chir
Answer
Answer. d

70. The timber whose moisture content has been reduced to the specified minimum under more or less controlled processes of drying is called

  1. Sleeper
  2. Shook
  3. Shingle
  4. Seasoned timber
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×