Timber MCQ – Wood-Based Products MCQ – Building Materials

21. The decay of timber caused by alternate wetting and drying is called

  1. Dry rot
  2. Wet rot
  3. Foxiness
  4. Doatiness
Answer
Answer. b

22. Annual rings of the tree represent its

  1. Life
  2. Strength
  3. Density
  4. Type
Answer
Answer. a

23. The outer part of the log of a timber free inside the bark which contains living cells is called

  1. Pith
  2. Medullary rays
  3. Sap wood
  4. Cambium layer
Answer
Answer. d

24. The advantage in using plywood is that the

  1. Tensile strength is equal in all directions
  2. Higher tensile strength in longer directions
  3. Higher tensile strength in shorter direction
  4. Lower tensile strength in longer direction
Answer
Answer. a

25. A short log 1.25 m or less in length is called

  1. Pale
  2. Bale
  3. Bolt
  4. Post
Answer
Answer. c

26. A soft negative growth that forms in wood under damp conditions is called

  1. Rot
  2. Mould
  3. Knot
  4. Checks
Answer
Answer. c

27. Due to attacks of dry rot, the timber

  1. Cracks
  2. Twists
  3. Shrinks
  4. Hardens
Answer
Answer. c

28. Plywood is made from

  1. Teak wood only
  2. Bamboo fibre
  3. Asbestos sheets
  4. Common timber
Answer
Answer. d

29. The most valuable timber may be obtained from

  1. Sal
  2. Re Sander
  3. Sandle
  4. Teak
Answer
Answer. d

30. Seasoning of timber is done for

  1. Change the direction of grains
  2. Remove voids
  3. Reduce moisture content
  4. Increase moisture content
Answer
Answer. c

31. Plywood has the advantage of

  1. Greater tensile strength in longer direction
  2. Greater tensile strength in shorter direction
  3. Same tensile strength in both directions
  4. None of the given answers
Answer
Answer. c

32. The age of tree can be known by examining

  1. Annular rings
  2. Cambium layer
  3. Heart wood
  4. Medullary rays
Answer
Answer. a

33. The artificial seasoning method that causes timber to become brittle and easy to break is

  1. Boiling
  2. Chemical seasoning
  3. Electrical seasoning
  4. Kiln seasoning
Answer
Answer. a

34. As specified in IS: 3087, the average modulus of rupture of ‘flat pressed three layer’ of Grade-I pre-laminated particle board is

  1. 10 N/mm2
  2. 15 N/mm2
  3. 11 N/mm2
  4. 12.5 N/mm2
Answer
Answer. b

35. Which of the following is not an objective of seasoning of timber?

  1. reduction of shrinkage and warpings
  2. reduction of weight
  3. increase in strength and durability
  4. reduction of natural defects in timber
Answer
Answer. d

36. A rectangular specimen is normally used for carrying out specific gravity test on timber. Dimensions of the specimen is taken as

  1. 5 cm x 5 cm x 15 cm
  2. 2 cm x 2 cm x 10 cm
  3. Both (a) and (b)
  4. Neither (a) nor (b)
Answer
Answer. a

37. The defect caused due to over-maturity and poor ventilation of the tree is called

  1. Knot
  2. Rind galls
  3. Foxiness
  4. heart shake
Answer
Answer. c

38. The wood preservative ‘creosote’ is derived from

  1. wood or coal
  2. acidic cupric chromate
  3. chromate zinc chloride
  4. pentachlorophenol
Answer
Answer. a

39. Which of the following are the examples of Industrial Timber?

  1. Veneers
  2. Plywood
  3. Block Board
  4. Impreg Timber
  1. i and ii
  2. i, ii and iii
  3. ii, iii and iv
  4. i, ii, iii and iv
Answer
Answer. d

40. A long-sawn timber piece with parallel sides having its thickness less than 50 mm and width more than 50 mm is called a/an:

  1. board
  2. end
  3. scantling
  4. plank
  5. log
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×