Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

201. The following technique is not a quality control method

  1. Inspection
  2. Testing
  3. Designing
  4. Sampling
Answer
Answer. d

202. The of ‘leaching action’ in concrete is the example of

  1. crystallization
  2. chemical reaction
  3. decomposition
  4. creeping
Answer
Answer. b

203. If a concrete gives more strength than the designed value

  1. cement content is reduced
  2. water percentage is increased
  3. proportion of sand is changed
  4. water cement ratio is changed
Answer
Answer. d

204. In a mix, if the desired strength is not achieved, the adjustment for each 1 cm of slump difference is made by adjusting water content by

  1. 0.25%
  2. 1%
  3. 0.5%
  4. 2%
Answer
Answer. b

205. Resistance to sulphate attack in concrete can be obtained by adding admixture

  1. gypsum
  2. calcium chloride
  3. pozzolana
  4. none of the above
Answer
Answer. c

206. Flakiness index and elongation index test is not applicable to aggregate sizes smaller than

  1. 10 mm
  2. 2.36 mm
  3. 4.75 mm
  4. 6.3 mm
Answer
Answer. d

207. What is the top diameter and bottom diameter, respectively, of the frustum of the cone used in slump test apparatus that is used to find the consistency of concrete?

  1. 10 cm and 30 cm
  2. 15 cm and 25 cm
  3. 10 cm and 20 cm
  4. 15 cm and 30 cm
Answer
Answer. c

208. Which of the following is not an effect of Fly Ash on cement concrete?

  1. Reduces permeability of concrete
  2. Increases the heat of hydration of concrete
  3. Reduces the amount of air entrainment
  4. Slightly improves resistance to sulphate attack
Answer
Answer. b

209. Plain cement concrete has a unit weight of

  1. 24 kN/m3
  2. 20 kN/m3
  3. 26 kN/m3
  4. 18 kN/m3
Answer
Answer. a

210. A badly mixed cement concrete results in

  1. Honeycombing
  2. Bleeding
  3. Segregations
  4. None of above
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×