Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

121. Consider the following statements. Which of these are correct?

High water to cement ratio in concrete result in

  1. Stronger mix
  2. Better workable mix
  3. Weak mix
  4. Less bleeding
  1. i and ii
  2. ii and iii
  3. iii and iv
  4. i and iv
Answer
Answer. b

122. What is the percentage of fine aggregate of fineness modulus 2.6 to be combined with coarse aggregate of fineness modulus 6.8 for obtaining combined aggregate of fineness modulus 5.4?

  1. 30%
  2. 40%
  3. 50%
  4. 60%
Answer
Answer. c

123. Which of the following tests is not a test for evaluating workability of concrete?

  1. Flow test
  2. Slump test
  3. Compacting factor test
  4. Le-Chatellier test
Answer
Answer. d

124. For concrete exposed to dry conditions, the minimum curing period is

  1. 5 days
  2. 7 days
  3. 10 days
  4. 14 days
Answer
Answer. c

125. Common sugar added to concrete

  1. increases the strength of concrete
  2. retards the setting of concrete
  3. accelerates the setting of concrete
  4. gives colour to concrete
Answer
Answer. b

126. If bulking of sand is not taken into account for volumetric proportioning of concrete, What will be the result?

  1. no effect
  2. buckling of concrete product will be the result
  3. more quantity of concrete per bag of cement will be produced
  4. less quantity of concrete per bag of cement will be produced
Answer
Answer. d

127. A phenomenon commonly observed in river sands for which adequate precautions need to be taken estimating, measuring and receiving sands at constructions sites is

  1. Blistering
  2. Silting
  3. Bulking
  4. Hydration
Answer
Answer. c

128. Bulking of sand is defined as

  1. the mass of the sand in a given volume
  2. rodding of sand so that it occupies minimum volume
  3. increase in the volume of sand due to moisture which keeps sand particles apart
  4. the presence of air bubbles that increases the volume of sand
Answer
Answer. c

129. Bulking of sand is maximum if moisture content is approximately

  1. 4%
  2. 7%
  3. 10%
  4. 15%
Answer
Answer. a

130. If the fineness modulus of fine aggregate is 2.51, it can be graded as

  1. find sand
  2. medium sand
  3. very fine sand
  4. none of the above
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×