Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

51. Aerated concrete is produced by addition of

  1. copper sulphate
  2. aluminium powder
  3. sodium silicate
  4. zinc insulation
Answer
Answer. b

52. One of the main demerits in using the lime mortar is that it

  1. does not set quickly
  2. is not durable
  3. is plastic
  4. swells
Answer
Answer. a

53. Which of the following impurities in the mixing water is having the highest destructive effect for concrete?

  1. Calcium chloride
  2. Lead nitrate
  3. Alkalies
  4. Algae
Answer
Answer. b

54. The cyclopean aggregate has a size more than

  1. 4.75 mm
  2. 25 mm
  3. 45 mm
  4. 75 mm
Answer
Answer. d

55. For a concrete mix ratio of 1 : 2 : 4, the bulking of sand is 15%. If bulking correction is not applied to sand, then what would be the ratio of dry sand per unit volume of cement?

  1. 2
  2. 2.35
  3. 1.74
  4. data insufficient
Answer
Answer. c

56. The ratio of 28 days minimum compressive strength of mortar grade M1 to M2 is

  1. 3.0
  2. 0.67
  3. 1.5
  4. 0.33
Answer
Answer. c

57. The length of time for which a concrete mixture will remain plastic is usually more dependent on

  1. the setting time of cement than on the amount of mixing water the atmospheric temperature
  2. the atmospheric temperature than on the amount of mixing water and setting time of cement
  3. the setting time of cement than on the amount of mixing water than on atmospheric temperature
  4. the setting time of mixing water used and the atmospheric temperature than on the setting time of cement
Answer
Answer. c

58. Aggregate impact value indicates ________ of Aggregates.

  1. durability
  2. toughness
  3. hardness
  4. strength
Answer
Answer. b

59. Strength of concrete is maximum in

  1. twisting
  2. fatigue
  3. compression
  4. shear
Answer
Answer. c

60. Separation of water or water sand cement from a freshly concrete is knows

  1. flooding
  2. segregation
  3. creeping
  4. bleeding
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×