Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

171. For RCC construction the maximum size of coarse aggregate is limited to

  1. 15 mm
  2. 10 mm
  3. 25 mm
  4. 20 mm
Answer
Answer. d

172. Transition Zone represents

  1. the region between the particle of coarse aggregate & hardened cement paste
  2. the region between the past phase and plane of weakness
  3. the region between plane of weakness and the hardened paste
  4. the region between aggregate phase and plane of weakness
Answer
Answer. a

173. Aggregate impact value gives an indication of aggregate?

  1. Wearing capacity
  2. Water resistance
  3. Water absorption
  4. Toughness
Answer
Answer. d

174. Which one of the following is employed to determine the strength of hardened concrete of an existing concrete structure?

  1. Bullet test
  2. Kelly ball test
  3. Rebound hammer test
  4. Cone penetrometer test
Answer
Answer. c

175. Workability of a concrete mix with low water cement ratio is determined by

  1. Tensile strength test
  2. Water content test
  3. Cube compression test
  4. Compaction factor test
Answer
Answer. d

176. If 1000 gms of sand is sieved through 4.75 mm, 2.36 mm, 1.18 mm, 600 micron, 300 micron and 150 micron standard sieves and the weights retained are 0 gms, 100 gms, 150 gms, 200 gms, 350 gms and 200 gms respectively, then the fineness modulus of the sand is

  1. 2.60
  2. 2.00
  3. 2.90
  4. 2.75
Answer
Answer. a

177. Strength of concrete increases with

  1. increase in water cement ratio
  2. increase in fineness of cement
  3. decrease in curing time
  4. decrease in size of aggregate
Answer
Answer. b

178. The individual variation between test strength of concrete cube sample should not be more than

  1. ± 10% of average
  2. ± 5% of average
  3. ± 15% of average
  4. ± 20% of average
Answer
Answer. c

179. The compressive strength of 100 mm cube of concrete as compared to 150 mm cube is

  1. less
  2. more
  3. equal
  4. less or more as per grade of concrete
Answer
Answer. b

180. Harsh mix of concrete

  1. lacks plasticity
  2. is cohesive
  3. has high cement content
  4. can be easily moulded
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×