Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

111. Admixtures which cause early setting and hardening of concrete are called as

  1. workability admixture
  2. super plasticizers
  3. accelerators
  4. retarders
Answer
Answer. c

112. When the cement content and workability are kept constant, the greater proportion of fine aggregate will be required if

  1. maximum size of aggregate is larger
  2. maximum size of aggregate is small
  3. all in aggregate is used
  4. rounded coarse aggregate is used
Answer
Answer. b

113. Most chemically active concrete aggregate a from

  1. sedimentary rock
  2. igneous rock
  3. sand stones
  4. metamorphic rock
Answer
Answer. b

114. The most commonly used admixture to accelerate the setting time of concrete is which of the following?

  1. Gypsum
  2. Calcium chloride
  3. Calcium Sulphate
  4. Silica fumes
Answer
Answer. b

115. Which of the following is not a workability enhancing agent ?

  1. Air entraining agents
  2. Plasticizer
  3. Super plasticizer
  4. Silica fumes
Answer
Answer. d

116. Which of the following aggregate should not be used in the manufacture of concrete as it exhibits alkali-aggregate reaction?

  1. Granite
  2. Basalt
  3. Limestone
  4. All of these
Answer
Answer. c

117. Fine aggregates are those which pass and retain on these IS sieves respectively. Their sizes are

  1. 6 mm and 75 μm
  2. 4.75 mm and 75 μm
  3. 75 μm and 4.75 mm
  4. 10 mm and 4.75 mm
Answer
Answer. b

118. The workability of concrete by Vee-Bee test is expressed in

  1. cm
  2. cm/s
  3. percentage
  4. seconds
Answer
Answer. d

119. The most commonly used admixture which increases the workability of concrete is called as

  1. plasticizers
  2. retarders
  3. accelerators
  4. air-entraining agents
Answer
Answer. a

120. The water cement ratio is expressed by

  1. based on volume of materials
  2. based on weight of materials
  3. based on density of materials
  4. based on percentage of materials used
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×