Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

241. Consolidation of concrete should be proceed

  1. Before mixing
  2. Before placing
  3. Immediately after mixing
  4. Immediately after placing
Answer
Answer. d

242. For R.C.C. construction, the maximum size of coarse aggregate is limited to

  1. 10 mm
  2. 15 mm
  3. 20 mm
  4. 25 mm
Answer
Answer. c

243. According to Indian Standard specifications, the concrete should be cured under a humidity of

  1. 30%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 90%
Answer
Answer. d

244. The minimum water-cement ratio for durable concrete is

  1. 0.8
  2. 0.4
  3. 0.2
  4. 0.5
Answer
Answer. b

245. The durability of concrete is proportional to

  1. Sand content
  2. Water-cement-ratio
  3. Cement-aggregate ratio
  4. Aggregate-water ratio
Answer
Answer. c

246. A concrete mixer is specified by

  1. the volume of the mixing drum
  2. horse power of prime over
  3. volume of mixed concrete discharged after mixing of each batch
  4. mixer drum speed
Answer
Answer. a

247. Air entraining agent is commonly mixed in concrete to control

  1. evaporation
  2. expansion
  3. water cement ratio
  4. contraction
Answer
Answer. b

248. The property of aggregate, which can be measured by the impact value test is known as

  1. Flakiness
  2. Toughness
  3. Hardness
  4. Resistance to weathering
Answer
Answer. b

249. The laboratory slump result of the fresh concrete is between 25-50 mm. The degree of workability of such concrete is

  1. very low
  2. low
  3. medium
  4. high
Answer
Answer. b

250. Capacity of concrete to bear imposed stresses safely is called as

  1. compressive strength
  2. shear strength
  3. durability
  4. resistance
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×