Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

101. Grading of aggregates in a concrete mix is mainly essential to achieve

  1. adequate workability
  2. higher density
  3. reduction in voids
  4. better durability
Answer
Answer. c

102. The primary purpose of curing is to

  1. reduce the heat loss of concrete that is freshly placed in the atmosphere
  2. reduce the temperature gradient across the cross-section of the concrete
  3. both (a) and (b)
  4. neither (a) nor (b)
Answer
Answer. c

103. Which of the following are slump test indicators?

  1. True slump
  2. Shear slump
  3. Collapse slump
  4. All of the above
Answer
Answer. d

104. Presence of air bubbles in concrete

  1. shall increase the strength of the concrete
  2. shall reduce the strength of the concrete
  3. shall increase the strength of the concrete but make it brittle
  4. shall not affect the strength of the concrete
Answer
Answer. b

105. In construction terminology, what does SRC stand for?

  1. Sulphate Resistant Concrete
  2. Sand Resistant Concrete
  3. Sand Resistant Concrete
  4. Sand Resistant Cement
Answer
Answer. a

106. Segregation is

  1. separation of coarse aggregates from mortar during transportation
  2. separation of fine aggregates from mortar during transportation
  3. separation of all aggregates from mortar during transportation
  4. none of the above
Answer
Answer. c

107. Which of the following can be subjected to a Slump test?

  1. Sand
  2. Clay
  3. Concrete
  4. Lime
Answer
Answer. c

108. The higher the cohesiveness of concrete

  1. the lesser the chance of segregation
  2. the higher the chance of segregation
  3. the higher the chance of bleeding
  4. the lesser the chance of bleeding
Answer
Answer. a

109. The material that acts as the binding agent in mortar is

  1. surkhi
  2. sand
  3. cinder
  4. none of the above
Answer
Answer. d

110. Mortar is a paste made by mixing

  1. lime, surki and water
  2. lime, sand and water
  3. cement, sand and water
  4. all of these
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×