Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

181. A compaction factor of 0.88 indicates that the workability of concrete mix is

  1. very low
  2. low
  3. medium
  4. high
Answer
Answer. c

182. The phenomenon by virtue of which the cement does not undergo large change in volume when mixed with water, is known as

  1. Fineness
  2. Soundness
  3. Setting time
  4. Efflorescence
Answer
Answer. b

183. The measurement of workability for a tremie concrete will be appropriate by determination of its

  1. flow
  2. compacting factor
  3. slump
  4. none of the above
Answer
Answer. a

184. The fineness modulus of aggregates approximately

  1. is directly proportional to the average size of the particles
  2. is inversely proportional to the average size of the particles
  3. indicates the water absorption of the aggregates
  4. indicates the modulus of elasticity of the aggregates
Answer
Answer. a

185. The cement concrete from which entrained air and excess water are removed after placing it in position is called

  1. Lightweight concrete
  2. Prestressed concrete
  3. Air entrained concrete
  4. Vacuum concrete
Answer
Answer. d

186. The minimum content of cement specified by IS 456-2000 for adoption in concrete work with normal weight aggregate of 20mm nominal maximum size is

  1. independent of exposure conditions.
  2. independent of grade of cement used
  3. independent of type of concrete i.e. plain or reinforced concrete
  4. none of the above
Answer
Answer. b

187. In normal circumstances where ambient temperature does not fall below 15°C, for a properly cured reinforced concrete slabs spanning up to 4.5 meter span cast using ordinary Portland cement, the props provided can be removed only after a minimum period of

  1. 3 days
  2. 7 days
  3. 14 days
  4. 21 days
Answer
Answer. b

188. Expansion joint in concrete is a type of

  1. Construction joint
  2. Temporary joint
  3. Movement joint
  4. Locking joint
Answer
Answer. c

189. The shingle is a

  1. Air weathered rock
  2. Crushed granite
  3. Water bound pebbles
  4. Decomposed laterite
Answer
Answer. c

190. Separation of coarse aggregate from mortar during transportation is known as

  1. Creeping
  2. Bleeding
  3. Shrinkage
  4. Segregation
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×