Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

221. As compared to moist cured concrete the permeability of steam cured concrete is

  1. more
  2. less
  3. same
  4. none of the above
Answer
Answer. a

222. If fineness modulus of aggregate is 4.1 then it is

  1. Fine sand
  2. Coarse sand
  3. All in aggregate
  4. Coarse aggregate
Answer
Answer. c

223. For aggregate ratio of order of _______, the workability is independent of the Aggregate Cement Ratio.

  1. 1.0
  2. 1.5
  3. 2.0
  4. 3.0
Answer
Answer. c

224. Polymer concrete is most suitable for

  1. sewage disposal works
  2. mass concreting works
  3. insulating exterior walls of an air-conditioned building
  4. road repair works
Answer
Answer. a

225. The cement and water slurry coming on the top and setting on the surface is called

  1. Crazing
  2. Efflorescence
  3. Sulphate deterioration
  4. Laitance
Answer
Answer. d

226. A sample of concrete is prepared by using 500 g of cement with water cement ratio of 0.55 and 240 N/mm2 intrinsic strength of gel. The theoretical strength of concrete on full hydration will be nearly.

  1. 148 N/mm2
  2. 126 N/mm2
  3. 104 N/mm2
  4. 82 N/mm2
Answer
Answer. c

227. The strength of a fully matured concrete sample is 500 kg/cm2. When cured at an average temperature of 20°C in day, 10°C in night, datum temperature T0, is -11°C. If Plowman constants A is 32 and B is 54, the strength of identical concrete at 7 days will be nearly

  1. 333 kg/cm2
  2. 312 kg/cm2
  3. 272 kg/cm2
  4. 243 kg/cm2
Answer
Answer. a

228. Consider the following data for concrete with mild exposure:

Water / cement ratio = 0.50
Water = 191.6 litre

The required cement content will be

  1. 561 km/m3
  2. 472 km/m3
  3. 383 kg/m3
  4. 294 kg/m3
Answer
Answer. c

229. Which one of the following light weight element will be added to enhance the protective properties for X-ray shielding mortars?

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Lithium
  4. Calcium
Answer
Answer. c

230. For a given environment, the most significant factor that influences the total shrinkage of concrete is

  1. cement content of mix
  2. total amount of water added at the time of mixing
  3. size of the member concreted
  4. maximum size of the coarse aggregate used
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×