Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

261. The development of hair-like cracks usually in an irregular pattern caused by the shrinkage of concrete surface is called as

  1. Blistering
  2. Cracking
  3. Crazing
  4. Laitance
  5. Grinning
Answer
Answer. c

262. ________ are used to finish concrete surfaces such as bridge floors, road slabs, station platforms, etc.

  1. Immersion vibrators
  2. Surface vibrators
  3. Form vibrators
  4. Internal vibrators
Answer
Answer. b

263. If creep coefficient for concrete at 7 days is K1 and 28 days is K2 then

  1. K1 > K2
  2. K1 < K2
  3. K1 = K2
  4. K1 ≤ K2
Answer
Answer. a

264. A concrete mix has entrapped air about 1% results in

  1. requires less quantity of water
  2. poor quality of concrete
  3. average quality of concrete
  4. improved quality of concrete
Answer
Answer. c

265. The ratio of modulus of rupture to direct tensile strength of concrete is

  1. 1
  2. 0.75
  3. 2
  4. 4
Answer
Answer. c

266. As per IS code of practice, concrete should be cured at

  1. 35°C
  2. 25°C
  3. 27°C
  4. 50°C
Answer
Answer. c

267. What is the amount of water required for a workable RC of mix 1 : 2 : 4 by weight when w/c ratio is 0.6 and unit weight of concrete is 2400 kg/m3?

  1. 165 L
  2. 205 L
  3. 245 L
  4. 285 L
Answer
Answer. b

268. Slump and compaction factor are two different measure of workability of concrete. For a slump of 0 to 20, what is the equivalent range of compaction factor?

  1. 0.4-0.7
  2. 0.7-0.9
  3. 0.7-0.8
  4. 0.6-0.8
Answer
Answer. c

269. Inadequate compaction during concrete casting results in

  1. Honey combing
  2. Bleeding
  3. Segregation
  4. Bleeding and Segregation
Answer
Answer. a

270. If characteristic compressive strength at 28 days is 40 N/mm2 and the standard deviation is 5 N/mm2, the target strength at 28 days for concrete mix proportioning

  1. 40 N/mm2
  2. 45 N/mm2
  3. 43.25 N/mm2
  4. 48.25 N/mm2
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×