Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

31. The bulking of sand is due to

  1. the increase in space between the particles caused the surface tension effect or moisture
  2. the swelling of air in voids
  3. the viscous effect of moisture
  4. none of the above
Answer
Answer. a

32. Slump test facilitates

  1. controlling of water-cement ratio of concrete during construction
  2. the determination of initial and final setting times of cement
  3. the determination of workability of concrete
  4. none of the above
Answer
Answer. a

33. Excess vibration of a green concrete leads to

  1. honey combing
  2. bleeding
  3. segregationot
  4. cracking
Answer
Answer. c

34. Minimum thickness of lean concrete layer below foundation concrete should be

  1. 150 mm
  2. 100 mm
  3. 200 mm
  4. none of the above
Answer
Answer. b

35. Vee-bee time for low workability as per IS standard is

  1. 5-10 secs
  2. 2-5 secs
  3. 15-20 secs
  4. 10-15 secs
Answer
Answer. a

36. Compressive strength of any structural concrete sample should not be less than specified characteristic compressive strength minus

  1. 5 MPa
  2. 3 MPa
  3. 1 MPa
  4. 10 MPa
Answer
Answer. b

37. Separation of water in the fresh concrete is called

  1. Curing
  2. Bleeding
  3. Segregation
  4. Hydration
Answer
Answer. b

38. The size of cube for testing of concrete shall be

  1. 100 × 100 × 100 mm
  2. 75 × 75 × 75 mm
  3. 150 × 150 × 150 mm
  4. 200 × 200 × 200 mm
Answer
Answer. c

39. In what context is the slump test performed?

  1. Strength of concrete
  2. Workability of concrete
  3. Water-cement ratio
  4. Durability of concrete
Answer
Answer. c

40. A splitting tensile test is performed on a cylinder of diameter ‘D’ and length ‘L’. If the ultimate load is ‘P’, then the splitting tensile strength of concrete is given by

  1. 2PD/πL3
  2. 4PL/πD3
  3. 2P/πDL
  4. P/πDL
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×