Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

251. Durability of construction material is

  1. resistance to crushing
  2. resistance to weathering
  3. shear strength
  4. compressive strength
Answer
Answer. b

252. _________ is the quantity of fine aggregate required per 50 kg of cement of M 150 – 1 : 2 : 4 grade of concrete.

  1. 0.053 m3
  2. 0.340 m3
  3. 0.070 m3
  4. 0.035 m3
Answer
Answer. c

253. Light weight concrete is also known as

  1. low concrete
  2. lean concrete
  3. transparent concrete
  4. cellular concrete
Answer
Answer. d

254. Progressive increase in the inelastic deformation of concrete under sustained stress component is known as

  1. Shrinkage of concrete
  2. Creep of concrete
  3. Deformation of concrete
  4. Yielding of concrete
Answer
Answer. b

255. For making reinforced cement concrete, the pH of water is restricted to a minimum of

  1. 6
  2. 7
  3. 4
  4. 5
Answer
Answer. a

256. Which of the following is not a fully non-destructive testing of concrete?

  1. Rebound hammer
  2. Core
  3. Ultrasonic pulse velocity
  4. Profometer for rebar
Answer
Answer. b

257. Abrams law formulated in 1919 states that the strength of concrete varies inversely with the water/cement ratio. Which of the following condition needs to be satisfied for this law to the applicable?

  1. Cement should of good quality
  2. Water should be clean
  3. Compaction should be carried out with needle vibrators
  4. Chemical admixtures must be used
  5. The concrete should be fully compacted
Answer
Answer. e

258. Fly ash addition to concrete helps in

  1. improving workability, accelerates early strength gain
  2. reducing set time of concrete and improves finishibility.
  3. reducing the water demand, reducing heat of hydration and deleys the setting time of concrete.
  4. improve pumpability and reduces curing time.
  5. increasing the bleeding by reducing the heat of hydration.
Answer
Answer. a

259. An accelerating admixtures added to concrete performs the following functions

  1. accelerated water losses from concrete
  2. accelerates the curing of concrete
  3. increases rate of hydration of cement
  4. accelerates the deterioration of concrete
  5. accelerates the setting time of concrete
Answer
Answer. c

260. According to IS 456 : 2000, the recommended slump (in mm) range for in-situ piling using concrete is

  1. 25-75
  2. 100-150
  3. 50-100
  4. 75-100
  5. 200
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×