Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

21. The minimum stripping time before striking of formwork in case of reinforced concrete (RC) column is

  1. 7 days
  2. 14 days
  3. 21 days
  4. None of the above options
Answer
Answer. d

22. Which of the following pairs in respect of ordinary Portland cement are correctly matched?

  1. Initial setting times: 30 minutes
  2. Final setting times: 10 hours
  3. Normal consistency: 10%
  1. i, ii and iii
  2. ii and iii
  3. i and ii
  4. i and iii
Answer
Answer. c

23. Bulking of sand is

  1. compaction of sand
  2. segregating sand of particular size
  3. increase in volume of sand due to presence of moisture up to certain extent
  4. type of sand
Answer
Answer. c

24. Grading of aggregate in the concrete mix is necessary to achieve

  1. better durability
  2. reduction in voids
  3. higher density
  4. adequate workability
Answer
Answer. b

25. The fineness modulus of the fine aggregates should be between

  1. 5 to 6
  2. 4 to 5
  3. 3 to 4
  4. 2 to 3
Answer
Answer. d

26. The aggregate which pass through 4.75 mm IS sieve and entirely retain on 75 micron IS sieve is called

  1. cyclopean aggregate
  2. coarse aggregate
  3. fine aggregate
  4. all in aggregate
Answer
Answer. c

27. Purpose of slump test in concrete is to ensure

  1. workability
  2. strength
  3. durability
  4. soundness
Answer
Answer. a

28. The compressive strength of concrete determined from 15 cm × 15 cm @ cylinder as compared to that from 15 cm × 30 cm @ cylinder is

  1. more
  2. less
  3. equal
  4. dependant on mix proportion
Answer
Answer. a

29. An aggregate is said to be flaky; if its least dimension is less than

  1. 3/4 of mean dimension
  2. 3/5 of mean dimension
  3. 2/4 of mean dimension
  4. 5/8 of mean dimension
Answer
Answer. b

30. In design of a concrete mix by Fineness modulus method the value of F.M. of coarse aggregated is 7.3, the value of fine aggregate is 2.8 and value of F.M. of combined aggregates is 6.4. The percentage of fine aggregate to combined aggregate is

  1. 50
  2. 25
  3. 65
  4. 75
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×