Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

191. Bulking of sand is caused due to

  1. Air voids
  2. Clay contents
  3. Viscosity
  4. Surface moisture
Answer
Answer. d

192. Upon mixing water to the concrete ingredients, hydration takes place. The correct sequence of stages of hydration process is

  1. hardening, setting, loss of workability
  2. loss of workability, setting, hardening
  3. setting, loss of workability, hardening
  4. hardening, loss of workability, setting
Answer
Answer. b

193. General ratio of cement : sand : aggregate in nominal mix M20 grade concrete is

  1. 1 : 2 : 4
  2. 1 : 1.5 : 3
  3. 1 : 1 : 2
  4. 1 : 3 : 6
Answer
Answer. b

194. For a given aggregate ratio, increasing water cement ratio

  1. increase strength
  2. decreases shrinkage
  3. increase shrinkage
  4. does not make any change in any parameter
Answer
Answer. c

195. The fineness modulus of fine aggregate is 2.78 and of coarse aggregate is 7.82 and the desired fineness modulus of mixed aggregate is 6.14. What is the amount of fine aggregate to be mixed with one part of coarse aggregate?

  1. 50%
  2. 55%
  3. 40%
  4. 45%
Answer
Answer. a

196. Which of the following tests compares the dynamic modulus of elasticity of samples of concrete?

  1. Compression test
  2. Ultrasonic pulse velocity test
  3. Silt test
  4. Tension test
Answer
Answer. b

197. Relative humidity is

  1. the relative mass of water vapour per unit volume of space
  2. the mass of water vapour per unit mass of moist air
  3. the % ratio of the amount of moisture in a given space to the amount which that volume could contain if it were saturated
  4. the humidity at which air becomes saturated cooled under constant pressure and with constant water vapour content
Answer
Answer. c

198. Maximum water-cement ratio and minimum cement content for moderate exposure used in plain cement concrete are _________; __________, respectively, as per IS-456-2000.

  1. 0.60; 240 kg/m3
  2. 0.60; 220 kg/m3
  3. 0.55; 260 kg/m3
  4. 0.50; 250 kg/m3
Answer
Answer. a

199. Who had discovered direct relationship between water-cement ratio and strength of concrete?

  1. Jon Abraham
  2. Abraham Lincoln
  3. Duff Abrams
  4. Albert Pinto
Answer
Answer. c

200. One of the following measure could not reduce or eliminate plastic shrinkage cracks

  1. Erect temporary wind breakers
  2. Concrete should be poured in layers
  3. Erect temporary roof
  4. Reduce the time between placing and finishing
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×