Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

211. Addition of fibers to concrete mix results in improvement in

  1. compressive strength
  2. tensile strength
  3. bond strength
  4. flexural strength
Answer
Answer. b

212. Soundness test is performed to know the behaviour of aggregates against

  1. weathering action
  2. corrosion
  3. fatigue
  4. creep
Answer
Answer. a

213. For ensuring quality of concrete, use

  1. single sized aggregates
  2. two sized aggregates
  3. graded aggregates
  4. coarse aggregates
Answer
Answer. c

214. For batching 1:3:6 concrete mix by volume, the ingredients required per bag of 50 kg cement, are

  1. 70 liters of sand and 120 liters of aggregates
  2. 70 kg of sand and 140 liters of aggregates
  3. 105 liters of sand and 140 liters of aggregates
  4. 105 liters of sand and 210 liters of aggregates
Answer
Answer. d

215. The concrete may be accepted if the average equivalent cube strength of the cores, is atleast 85% of the cube strength of the concrete grade at the specified age and no individual core possesses strength less than

  1. 0.75
  2. 0.35
  3. 0.5
  4. 0.25
Answer
Answer. a

216. The risk of segregation is more for

  1. wetter mix
  2. larger proportion of maximum size aggregate
  3. coarser grading
  4. wetter mix and larger proportion of maximum size aggregate and coarser grading
Answer
Answer. d

217. The tensile strength of concrete is approximately what percent of compressive strength of concrete?

  1. 20%
  2. 50%
  3. 5%
  4. 10%
Answer
Answer. d

218. The stress strain curve of concrete in compression is obtained by testing the cylindrical specimen under

  1. Uniform rate of strain
  2. Uniform rate of stress
  3. Constant stress condition
  4. Constant strain condition
Answer
Answer. b

219. Workability of concrete is independent of

  1. mix proportions
  2. water contents
  3. size, shape and texture of aggregate
  4. none of above
Answer
Answer. d

220. Tensile strength of concrete is measured by

  1. direct tension test in UTM
  2. applying compressive load along the diameter of the cylinder
  3. applying third point loading on a prism
  4. applying tensile load along the diameter of the cylinder
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×