Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

61. The strength of concrete mainly depends on

  1. quality of course aggregates
  2. water cement ratio
  3. fineness of cement
  4. quality of fine aggregates
Answer
Answer. b

62. The breaking up of cohesion in a mass of concrete is called

  1. segregation
  2. creep
  3. workability
  4. bleeding
Answer
Answer. a

63. Plain cement concrete is strong in taking

  1. shear stress
  2. tensile stress
  3. compressive stress
  4. all of three mentioned here
Answer
Answer. c

64. In fresh concrete, if sugar is added and concrete is mixed. The observed effect is

  1. no effect
  2. delay in setting time of cement concrete
  3. improvement in concrete strength
  4. acceleration in setting time of cement concrete
Answer
Answer. b

65. Rebound hammer test is useful for determination of _________ of hardened concrete.

  1. permeability
  2. compressive strength
  3. tensile strength
  4. shear strength
Answer
Answer. b

66. The ratio of tensile strength to compressive strength of concrete is about

  1. 1/10
  2. 1/2
  3. 1/20
  4. 1/5
Answer
Answer. a

67. The maximum bulking of sand is likely to occur at a moisture content of

  1. 5%
  2. 8%
  3. 11%
  4. 14%
Answer
Answer. a

68. Organic matter in water for making concrete should not be more than

  1. 1,000 ppm
  2. 3,000 ppm
  3. 10,000 ppm
  4. 15,000 ppm
Answer
Answer. b

69. Shrinkage of concrete depends upon the

  1. relative humidity of the atmosphere
  2. passage of time
  3. applied stress

Which of these statements is/are correct?

  1. ii and iii
  2. i and ii
  3. i, ii and iii
  4. i alone
Answer
Answer. b

70. The split tensile strength of M15 grade concrete when expressed as a percentage of its compressive strength is

  1. 15 to 20%
  2. 10 to 15%
  3. 25 to 30%
  4. 20 to 25%
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×