Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

1. Consider the following air pollutants:

  1. NO
  2. PAN
  3. CO2
  4. CO

Which of the above air pollutants is/are present in an auto exhaust gas?

  1. i only
  2. i and ii
  3. ii and iii
  4. i, iii and iv
Answer
Answer. d

2. Which of the following is a secondary air pollutant?

  1. Sulphur dioxide
  2. Ozone
  3. Carbon monoxide
  4. Carbon dioxide
Answer
Answer. b

3. Consider the following statements regarding air pollution:

  1. The pollutant caused by incomplete combustion of organic matter is carbon monoxide.
  2. Depletion of ozone in outer atmosphere may trigger skin cancer.
  3. Acid rains are caused by SO2 and NO
  4. The permissible standard for SO2 in air for residential areas in India is 80 μg/m3.

Which of the above statements are correct?

  1. i, iii and iv only
  2. i, ii, iii and iv
  3. i, ii and iii only
  4. ii and iv only
Answer
Answer. b

4. What is the major pollutant present in photochemical smog?

  1. Hydrocarbon
  2. Nitrogen oxide
  3. Carbon dioxide
  4. Sulphur dioxide
Answer
Answer. b

5. Which of the following is primarily responsible for acid rains?

  1. CO
  2. P2O5
  3. SO2
  4. CO2
Answer
Answer. c

6. Cement manufacturing contributes to manmade pollution by releasing the following major pollutant.

  1. NOx
  2. Carbon dioxide
  3. Carbon monoxide
  4. Wastewater
  5. Consumption of trees during its production
Answer
Answer. a

7. Which of the following air pollutants is the main cause of corrosion?

  1. Nitrogen
  2. Carbon dioxide
  3. Carbon monoxide
  4. Sulphur dioxide
Answer
Answer. d

8. Which of the following statements are true?

  1. Ozone is an air pollutant.
  2. Burning of fuel in the car is a source of Nitrogen Oxide, a type of air pollutant.
  3. Some agricultural processes and farm animals are a source 0f ammonia, an air pollutant
  4. Lead smelters are the only source of Lead
  1. i, ii and iii only
  2. ii, iii and iv only
  3. ii and iii only
  4. iii and iv only
Answer
Answer. a

9. Select the primary air pollutants among following

  1. Sulphur dioxide and nitrogen oxides
  2. Ozone and carbon monoxide
  3. Sulphur dioxide and ozone
  4. Nitrogen oxide and ozone
Answer
Answer. a

10. Which of the following pollutants is responsible for depletion of ozone layer?

  1. Un-burnt hydrocarbon
  2. UV rays
  3. Chlorofluorocarbons
  4. Oxides of nitrogen
  5. Drinking water
Answer
Answer. c

11. Which of the following is a secondary air pollutant?

  1. Carbon monoxide
  2. Sulphur dioxide
  3. Ozone
  4. Carbon dioxide
  5. Sulphur trioxide
Answer
Answer. c

12. A pollutant that is particularly dangerous to infants and people suffering from heart disease is

  1. methane
  2. benzene
  3. carbon monoxide
  4. propane
Answer
Answer. c

13. Identify a secondary pollutant from the following:

  1. Hydrocarbons
  2. Peroxy Acetyl Nitrate (PAN)
  3. Nitrogen oxides
  4. Particulate matter
Answer
Answer. b

14. Which of the following is a secondary air pollutant?

  1. Suspended particulate matter
  2. Nitrogen dioxide
  3. Ozone
  4. Carbon monoxide
Answer
Answer. c

15. Which of the following air pollutant causes “disorder of central nervous system” in human body?

  1. Lead
  2. Nitrogen oxides
  3. Ozone
  4. Sulphur dioxide
Answer
Answer. a

16. Which of the following is an “Adsorption Unit” used to control emission of gaseous pollutants from industries?

  1. Plate towers
  2. Packed towers
  3. Catalytic incinerators
  4. Activated carbon beds
Answer
Answer. d

17. Name two air pollutants that are both found more in the exhaust of diesel vehicle than in the exhaust of petrol vehicles.

  1. NO, CO
  2. PM, CO
  3. CO, HC
  4. NO, PM
Answer
Answer. d

18. The full form of the secondary air pollutant PAN is

  1. Peroxy Acetyl Nitrate
  2. Peroxy Amine Nitrate
  3. Photochemical Acetyl Nitrate
  4. Photochemical Amine Nitrate
Answer
Answer. a

19. Which of the following is not an example of secondary Air Pollutant?

  1. Formaldehyde
  2. Ozone
  3. Acid Mist
  4. Halogen Compounds
Answer
Answer. d

20. Which one of the following groups represents secondary air pollutants?

  1. Ozone, Formaldehyde, Peroxy-acetyl-nitrate, and Halogen compounds
  2. Formaldehyde, Hydrocarbon, Ozone and Photochemical smog
  3. Ozone, Acid mist, Formaldehyde and Photochemical smog
  4. Formaldehyde, Acid mists, Hydrocarbon and Photochemical smog
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×