Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

71. Pollution by depletion of ozone layer, in the environment, is caused due to the reaction of ozone with

  1. Carbon monoxide
  2. Chlorine
  3. Sulphur dioxide
  4. Nitrous oxide
Answer
Answer. b

72. Electrostatic precipitator is a device to control

  1. SO2 emission
  2. Particulate emission
  3. Both SO2 and particulate emission
  4. Precipitation of Al(OH)3 in water coagulation
Answer
Answer. b

73. The air pollution which is described as ‘disease of wealth’ is termed as

  1. Natural pollution
  2. Industrial pollution
  3. Pollution due to transportation
  4. Radioactive pollution
Answer
Answer. c

74. The gases produced by landfills primarily comprised of

  1. Ethane and oxygen
  2. Sulphur dioxide and nitrogen dioxide
  3. Methane and carbon dioxide
  4. Carbon monoxide and hydrogen sulphide
Answer
Answer. c

75. The Argon content in composition of clean, dry and atmospheric air in percentage by volume will be

  1. 0.93%
  2. 0.032%
  3. 20.95%
  4. 78.09%
Answer
Answer. a

76. The particulate contaminants are removed from the polluted gas stream by incorporating the particulates into liquid droplets are termed as

  1. Electrostatic precipitators
  2. Fabric filters
  3. Cyclone separators
  4. Wet collectors
Answer
Answer. d

77. The atmospheric condition in which certain substances are present in such concentration that affect the health of humans, animals, plants and property is known as

  1. Water pollution
  2. Marine pollution
  3. Air pollution
  4. Noise pollution
Answer
Answer. c

78. The polluting gas which is primarily responsible for causing the “green house effect” and “global warming” is

  1. Sulphur dioxide
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon monoxide
  4. None of these
Answer
Answer. d

79. Depletion of 0zone layer in the outer atmosphere is likely to increase the incidence of the following disease

  1. Lung cancer
  2. Skin cancer
  3. Bronchitis
  4. None of these
Answer
Answer. b

80. Approximate quantity of CO2 in the atmosphere in PPM (parts per million) is

  1. 20
  2. 2
  3. 200
  4. 400
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×