Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

131. Which of these is NOT a nature of generally used chlorofluorocarbons?

  1. Reactive
  2. Odourless
  3. Non-corrosive
  4. Non-flammable
Answer
Answer. c

132. Which of these produces dangerous photochemical smog?

  1. Lead
  2. Benzene
  3. Carbon Monoxide
  4. Hydrocarbons
Answer
Answer. d

133. Which one of the following gases plays a decisive role in affecting the climate of the earth?

  1. Carbon dioxide
  2. Nitrogen
  3. Hydrogen
  4. Oxygen
Answer
Answer. a

134. Which one of the following is not present in the acid rain?

  1. HNO3
  2. H2SO4
  3. H2CO3
  4. CH3COOH
Answer
Answer. d

135. Reinluft process is used for

  1. desulphurization of flue gas
  2. de-removing carbon from flue
  3. checking atmospheric pollution
  4. none of these
Answer
Answer. a

136. The intensity of air pollution is found to be the highest during

  1. monsoon
  2. summer
  3. spring
  4. winter
Answer
Answer. d

137. Cyclones are used for cleaning air by separation of

  1. many types of dust
  2. fine metallurgical fumes
  3. organic vapors
  4. organic sulphides
Answer
Answer. a

138. Major source of carbon monoxide pollution is

  1. Water
  2. Trees
  3. Sunlight
  4. Automobiles
Answer
Answer. d

139. Thermal power plants mostly produce

  1. SO2
  2. CO
  3. PAN
  4. NO2
Answer
Answer. a

140. Higher efficiency for removal of SPM less than 1 μm can be achieved with

  1. ESP
  2. Bag Filter
  3. High-efficiency cyclone
  4. Spray tower wet scrubber
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×