Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

111. For which of the following minimum air quality index should people lung disease (asthma) avoid long exertion?

  1. 51 to 100
  2. 0 to 50
  3. 101 to 150
  4. 151 to 200
Answer
Answer. c

112. High energy input scrubbers will perform efficiently for collection for particles of diameter.

  1. 5-10 μ
  2. 1-2 μ
  3. 20-25 μ
  4. 15-20 μ
Answer
Answer. b

113. The rate of air flow (Q) for ventilation can be determined using Area of inlet opening (A), velocity of wind (V) and co-efficient of effectiveness (K) based on direction of air. Select the correct formula

  1. Q = KA/V
  2. Q = V/KA
  3. Q = KAV
  4. Q = AV/K
Answer
Answer. c

114. For an effective ventilation system, the temperature difference between inside and outside should not be more than

  1. 20°
  2. 10°C
  3. 5°C
  4. 8°C
Answer
Answer. d

115. _____________ Standard provides tool for program to quantify, monitor and verity green house gas emission.

  1. ISO 14024
  2. ISO 14015
  3. ISO 14060
  4. ISO 14064
Answer
Answer. d

116. During which of the following operating conditions of an automobile is carbon monoxide content in the exhaust gas the minimum?

  1. Idle running
  2. Acceleration
  3. Cruising
  4. Deceleration
Answer
Answer. a

117. Consider the following statements.

  1. Hydrofluorocarbons are organic compounds containing hydrogen, carbon and fluorine.
  2. They are commonly used as substitutes for ozone depleting substances like chlorofluorocarbons (CFCs) and are used in refrigerators and air-conditioners.
  3. They also don’t cause global warming.

Which 0f the above statements are correct?

Select the code for the correct answer from the options given below.

  1. i and ii only
  2. ii and iii only
  3. i and iii only
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. a

118. The common chemical used in solution form to remove SO2 gaseous pollutant is

  1. Dolomite
  2. Dimethylaniline
  3. Aluminium Oxide
  4. Sodium Oxide
Answer
Answer. b

119. The gaseous pollutants such as hydrocarbons and carbon monoxides can be effectively controlled by

  1. Combustion or incineration
  2. Electrostatic precipitators
  3. Gravity settling chambers
  4. Fabric filters
Answer
Answer. a

120. Aerosol is

  1. carbon divided of microscopic size
  2. finely divided particles of ash
  3. dispersion of small solid or liquid particles is gaseous media
  4. diffused liquid particles
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×