Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

51. Which of the following is not a type of aerator?

  1. Gravity aerator
  2. Fountain aerator
  3. Diffused aerator
  4. Electrical aerator
Answer
Answer. d

52. Air pollution disasters in India usually take place during which season of the year?

  1. Winter
  2. Summer
  3. Monsoon
  4. Pre-monsoon
Answer
Answer. a

53. What is the most common source of acidity in water?

  1. Sulphuric acid
  2. Oxygen
  3. Nitrogen
  4. Carbon dioxide
Answer
Answer. d

54. Acid rains result out of excessive

  1. NO and O3
  2. SO2 and NO
  3. CO and CO
  4. CO2 and O3
Answer
Answer. b

55. One of the main effects of greenhouse is

  1. reduced vegetation
  2. increased vegetation
  3. no effect on vegetation
  4. depletion of vegetation
Answer
Answer. b

56. According to Central Pollution Control Board, the annual concentration of Sulphur Dioxide (SO2) in ambient air at ecologically sensitive areas shall not exceed _________ μg/m3 on two consecutive days of monitoring.

  1. 100
  2. 0.5
  3. 20
  4. 180
Answer
Answer. c

57. According to Central Pollution Control Board, the annual concentration of Ozone O3 in ambient air at ecologically sensitive areas shall not exceed ______________ μg/m3 on two consecutive days of monitoring.

  1. 20
  2. 180
  3. 100
  4. 0.5
Answer
Answer. c

58. Consider the below statements with respect to Air pollution control:

Dispersion of air pollutants through long chimneys helps in diluting the air pollutants near their source.
Dispersion of air pollutants through long chimneys, reduce long term undesirable effects on the community as a whole.

Identify the correct statement/s.

  1. Both statements are true
  2. Statement A is true B is false
  3. Statement B is true A is false
  4. Both statements are false
Answer
Answer. b

59. Pick odd one out with respect to type of particulates in suspended matter (air pollutants).

  1. Dust
  2. Smoke
  3. CO
  4. Fumes
Answer
Answer. c

60. According to Central Pollution Control Board, the 24 hour concentration of Lead (Pb) in ambient air at ecologically sensitive areas shall not exceed ______________ μg/m3 on two consecutive days of monitoring.

  1. 1.0
  2. 3.0
  3. 2.0
  4. 5.0
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×