Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

21. Which of the following method is adopted for the measurement of NO2 in air?

  1. Chemiluminescence’s
  2. Beta attenuation
  3. Non-Dispersive Infra Red Spectroscopy
  4. Gravimetric
Answer
Answer. a

22. Which one of the following pairs of pollutants is formed due to photochemical reactions?

  1. CO and RSPM
  2. O3 and PAN
  3. PAN and NH3
  4. NH3 and CO
Answer
Answer. b

23. Which of the equipment is used for controlling gaseous pollutants in air?

  1. Cyclone air separator
  2. Bag house filter
  3. Electrostatic precipitator
  4. Wet scrubber
Answer
Answer. d

24. When is a photo chemical smog formed?

  1. Air stagnation
  2. High concentrations of hydrocarbon and nitrogen
  3. Both a and b
  4. None of these
Answer
Answer. c

25. Coal based thermal power stations pollute the atmosphere by adding

  1. NOx and SO2
  2. NOx, SO2 and SPM
  3. NOx, SO2, SPM and CO
  4. NOx, SPM and CO
Answer
Answer. b

26. A list of air pollutants is given below:

  1. Sulphur dioxide
  2. Carbon monoxide
  3. Radioactive substances
  4. Sulphuric acid

Which of these are ‘primary’ pollutants?

  1. i and ii only
  2. i, ii and iii only
  3. iii and iv only
  4. i and iv only
Answer
Answer. b

27. The most significant gaseous air pollutant is

  1. CO2 (Carbon-dioxide)
  2. O2 (Oxygen)
  3. SO2 (Sulphur-dioxide)
  4. Nitrogen
Answer
Answer. c

28. Which one of the following is a secondary pollutant of air?

  1. Sulphur dioxide
  2. Nitrogen oxide
  3. Peroxy acetyl nitrate
  4. Hydro-carbons
Answer
Answer. c

29. One of the following is not a primary pollutant in air.

  1. Volatile organic compounds
  2. PAN
  3. Oxides of Nitrogen
  4. Suspended particulates matter
Answer
Answer. b

30. Two primary air pollutants are

  1. Sulphur oxide and ozone
  2. Nitrogen oxide and peroxyacetyl nitrate
  3. Sulphur oxide and hydrocarbon
  4. Ozone and peroxyacety nitrate
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×