Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

61. Carbon monoxide is having adverse health effect because

  1. It is carcinogenic in nature
  2. It causes loss of smelling sense
  3. It reduces O2 carrying capacity of blood
  4. It may cause conjunctivitis
Answer
Answer. c

62. During temperature inversion in the atmosphere air pollutant tend to

  1. accumulate below inversion layer
  2. accumulate above inversion layer
  3. disperse laterally
  4. dispose vertically
Answer
Answer. a

63. If Carbon monoxide is 1.3% in air, then which of the following may be caused?

  1. Death in less than 3 min
  2. Dizziness
  3. Frontal headache
  4. No effect
Answer
Answer. a

64. Which is a major constituent of photochemical smog?

  1. SO2
  2. NO2
  3. O3
  4. Hydrocarbon
Answer
Answer. b

65. Which of the following are formed from other chemical reaction in the pollutants by atmosphere and are not directly emitted as exhaust from power plants or internal combustion engines?

  1. CO2
  2. CO
  3. SO2
  4. PAN
Answer
Answer. d

66. Reinluft process is used for

  1. desulphurization of flue gases
  2. removing dust particle from the air
  3. decarbonation
  4. removing aerosols
Answer
Answer. a

67. What does the carbon monoxide in the air primarily affect?

  1. Hair
  2. Eyes
  3. Skin
  4. Heart
Answer
Answer. d

68. What is the agglomeration of carbon particles held together by the moisture which has become acidic through combination with SO3 called?

  1. Ozone
  2. Acid soot
  3. Carbon black
  4. Pollen
Answer
Answer. b

69. Bag filters are used for removing dust particles from

  1. wastewater
  2. fresh air
  3. waste gases
  4. water
Answer
Answer. d

70. Which one of the following plume behaviour occurs when atmospheric inversion begins from the ground level and continues?

  1. Looping
  2. Fumigation
  3. Coning
  4. Fanning
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×