Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

41. Ozone layer in the upper atmosphere is getting destroyed owing its reaction with pollutant like

  1. Hydrogen peroxide
  2. Carbon monoxide
  3. Volatile organic acids
  4. Chlorofuoro carbons
Answer
Answer. d

42. Which of the following air pollutants causes irritation of the eye?

  1. Photo-chemical oxidants
  2. Ozone
  3. Carbon monoxide
  4. Sulphur oxides
Answer
Answer. b

43. Which of the following compound in air can harm plants?

  1. sulphur dioxide
  2. hydrogen fluoride
  3. ozone
  4. smog
Answer
Answer. a

44. Smaller pollutants that can be seen in air are of size not less than

  1. 0.1 μm
  2. 1.0 μm
  3. 10.0 μm
  4. 100.0 μm
Answer
Answer. b

45. According to Bharat Stage IV norms, air pollutants which are monitored for petrol-driven vehicles are

  1. SO2, NOx
  2. NOx, PM
  3. HC, NOx
  4. CO, HC
Answer
Answer. b

46. Aerosols are defined as

  1. finely divided liquid droplets or solid particle capable of remaining suspended in air
  2. toxic gases
  3. solid particles
  4. non-toxic gases
  5. finely divided liquid droplets only
Answer
Answer. a

47. SO2 and CO adversely affect

  1. oxygen carrying capacity of blood and functioning of lungs respectively
  2. functioning of the respiratory system and brain respectively
  3. functioning of the respiratory system and oxygen carrying capacity of blood respectively
  4. functioning of air passages and chest respectively
Answer
Answer. c

48. When the Adiabatic Lapse Rate (ALR) is more than Environment Lapse Rates (ELR), then the ELR can be called as

  1. super adiabatic lapse rate
  2. sub adiabatic lapse rate
  3. dry adiabatic lapse rate
  4. wet adiabatic rate
Answer
Answer. b

49. Nitrous Oxide (N2O) traps ___________ times more heat than Carbon dioxide (CO2).

  1. 70
  2. 310
  3. 140
  4. 230
Answer
Answer. b

50. Which of the following air pollution control equipment is not used for removal of particulate matter from the air?

  1. Cyclones
  2. Adsorbers
  3. Scrubbers
  4. Electrostatic Precipitators
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×