Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

141. Photochemical smog is caused due to presence of

  1. SO2 and particulate matter
  2. NO and particulate matter
  3. NO, hydrocarbon and sunlight
  4. Hydrocarbon and sunlight
Answer
Answer. c

142. The presence of intolerable levels of carbon monoxide in the air impacts

  1. Nose
  2. Eyes
  3. Skin
  4. Heart
Answer
Answer. d

143. Cyclone separators are used for

  1. SOx
  2. NOx
  3. SPM
  4. CO
Answer
Answer. c

144. Ozone gas is chiefly present in layers between

  1. 20 and 35 kms above ground level
  2. 25 and 40 kms above ground level
  3. 30 and 50 kms above ground level
  4. 35 and 55 kms above ground level
Answer
Answer. a

145. The method used to control the amount of dust, where use of water while drilling may be impracticable or undesirable is

  1. Dry system
  2. Vacuum hood system
  3. Control system
  4. Absorption system
Answer
Answer. b

146. What is the permissible 1-hourly concentration of carbon monoxide in ecologically sensitive areas?

  1. 2 mg/m3
  2. 2 μg/m3
  3. 4 mg/m3
  4. 4 μg/m3
Answer
Answer. c

147. Which of the below is NOT a problem associated with the incinerator operations?

  1. Black’s smoke
  2. Leakage of smoke from the charging door
  3. Complete burning and rich ash quality
  4. While smoke
Answer
Answer. c

148. Consider the following statements with reference to stability of atmosphere:

  1. Air stability is dependent directly on the environmental lapse rate
  2. If environmental lapse rate is less than the adiabatic lapse rate, stability occurs

Which of the above statements is/are correct?

  1. ii only
  2. i only
  3. Neither i nor ii
  4. Both i and ii
Answer
Answer. d

149. Ozone layer in the upper atmosphere is getting destroyed due to its reaction with

  1. hydrogen peroxide
  2. carbon dioxide
  3. chlorofluoro carbon
  4. oxides of nitrogen
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×