Noise Pollution MCQ – Environmental Engineering

1. The unit of measurement of sound is

  1. Pascal
  2. Decibels
  3. Hertz
  4. Candela
Answer
Answer. b

2. The noise value of sound waves depends upon:

  1. The frequency of sound waves.
  2. The intensity of sound waves.
  3. The time of exposure of sound waves.
  1. i and ii only
  2. i and iii only
  3. ii and iii only
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. a

3. Physiological responses accompanying response and other noise exposures include:

  1. A vascular response characteristic by peripheral vasoconstriction, changes in heart beat rate and blood pressure
  2. Various glandular charges such as increased output of adrenaline evidenced by chemical changes in blood
  3. Slow, deep breathing
  1. i and ii only
  2. i and iii only
  3. ii and iii only
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. d

4. As per IS code, acceptable noise level for residential and business urban areas is

  1. 50-60 db
  2. 70-80 db
  3. 25-35 db
  4. 40-50 db
Answer
Answer. d

5. What are the time constants used for sound level meter standards?

  1. S (Slow) =1 second
    F (Fast) = 125 mille seconds
  2. S (Slow) =1 second
    F (Fast) = 225 mille seconds
  3. S (Slow) = 2 second
    F (Fast) = 125 mille seconds
  4. S (Slow) = 2 second
    F (Fast) = 225 mille seconds
Answer
Answer. a

6. What is Noise dosimeter used for?

  1. It is used for measurement of impulse noise levels e.g. hammer blows, punch press strokes, etc.
  2. It is used for detailed design and engineering purpose, using a set of filters.
  3. It is attached to sound level meter and plots the SPL as a function of time on a moving paper chart.
  4. It is used to find out the noise levels in a working environment, attached to the workers.
Answer
Answer. d

7. Sounds of what frequency are covered by A-weighted scale?

  1. 600 – 2500 Hz
  2. 500 – 2000 Hz
  3. 800 – 3000 Hz
  4. 1200 – 3900 Hz
Answer
Answer. c

8. What is permissible limit of noise in residential area (day time limit), as defined by Ministry of Environment and Forest India?

  1. 65 dB(A)
  2. 55 dB(A)
  3. 50 dB(A)
  4. 60 dB(A)
Answer
Answer. b

9. Which of the following statements are true about noise pollution?

  1. It can cause Cardiovascular issues like high blood pressure, heart failure, etc.
  2. It can cause sleeping disorders.
  3. It can cause permanent loss of hearing
  4. It can cause behavioral disorders
  1. i and iii
  2. i, ii and iii
  3. i, ii, iii and iv
  4. ii and iv
Answer
Answer. c

10. As per B.I.S. code, the acceptable indoor noise level in Court rooms is

  1. 55 dB
  2. 45 dB
  3. 20 dB
  4. 75 dB
Answer
Answer. b

11. The least sound which can be perceived by human hear is

  1. 5 dB
  2. 12 dB
  3. 10 dB
  4. 1 dB
Answer
Answer. d

12. Which of the following receptor organ for hearing is destructed due to noise pollution?

  1. Medulla
  2. Vena cava
  3. Cortex
  4. The organ of corti
Answer
Answer. d

13. Which of the following expression is correct with respect to sound pressure?

  1. Sound pressure = Total atmospheric pressure – Barometric pressure
  2. Sound pressure = Total atmospheric pressure + Barometric pressure
  3. Sound pressure = Total atmospheric pressure x Barometric pressure
  4. Sound pressure = Total atmospheric pressure/Barometric pressure
Answer
Answer. a

14. As per BIS code, the acceptable indoor noise level in hospitals is

  1. 80 dB
  2. 60 dB
  3. 40 dB
  4. 25 dB
Answer
Answer. c

15. Which of the following is not the effect of noise?

  1. Sleeplessness
  2. Hearing loss
  3. High blood pressure
  4. Fluorosis
Answer
Answer. d

16. What is maximum recommended exposure time to a noise level of 100 dB in a day?

  1. 15 min
  2. 180 min
  3. 250 min
  4. 50 min
Answer
Answer. a

17. The acceptable outdoor noise level (dB) in urban residential area is

  1. 25-35
  2. 30-40
  3. 35-45
  4. 40-50
Answer
Answer. c

18. The noise pollution produced by tractors, thrashers harvesters, etc. can be categorized under

  1. Agricultural machines pollution
  2. Household pollution
  3. Transport pollution
  4. Defense equipment pollution
Answer
Answer. a

19. The pollution which has far-reaching consequences and has many physical, physiological as well as psychological effects on human beings is termed as

  1. Air pollution
  2. Water pollution
  3. Marine pollution
  4. Noise pollution
Answer
Answer. d

20. The acceptable noise level for banks/big offices are

  1. 65 to 105 db
  2. 50 to 60 db
  3. 105 to 120 db
  4. 60 to 65 db
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×