Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

101. According the National Ambient Air Quality Standards (NAAQS), the permissible limit (daily average) for RSPM in Residential area is

  1. 40 μg/m3
  2. 60 μg/m3
  3. 100 μg/m3
  4. 120 μg/m3
Answer
Answer. b

102. The effective height of the chimney is equal to

  1. Height of the chimney + plume rise
  2. Height of the chimney + plume rise + thermal rise
  3. Height of the chimney + plume rise + pressure rise
  4. Height of the chimney – plume rise
Answer
Answer. a

103. In a Gaussian Dispersion Model, the lateral dispersion coefficients are dependent on

  1. Surface roughness
  2. Atmospheric stability
  3. Downwind distance
  4. Both Atmospheric stability and Downwind distance
Answer
Answer. d

104. Which one of the following procedures is used for sampling of the flue gas in a chimney for Suspended Particulate Matter (SPM)?

  1. Isothermal sampling
  2. Isokinetic sampling
  3. Adiabatic sampling
  4. Differential sampling
Answer
Answer. b

105. The main reasons of the sick building syndrome focusing the Indoor Air Quality in buildings is

  1. inadequate ventilation
  2. contamination from inside the buildings
  3. contamination from outside buildings
  4. microbial contamination
Answer
Answer. a

106. The maximum annual average concentration of total suspended particulate matter as per National ambient air quality standard is

  1. 78 μg/m3
  2. 140 μg/m3
  3. 250 μg/m3
  4. 55 μg/m3
Answer
Answer. b

107. Peroxy-acetyl-nitrate is formed due

  1. the interaction of lead and nitrites
  2. the interaction of carbon monoxide and sulphates
  3. interactions of hydrocarbons and oxidants like SO2 under influence of sunlight
  4. the interaction of carbon dioxide and water
Answer
Answer. c

108. Presence of SO2 and moisture

  1. will not have any effect on metallic surfaces
  2. will lead to global warming in atmosphere
  3. will slow down the corrosion mechanism on metallic surface
  4. will accelerate corrosion of metallic surface
Answer
Answer. d

109. When the environmental lapse rate is less then dry adiabatic lapse rate, the rising particle becomes cooler and denser than its surroundings and tends to fall back to its original position. This lapse rate is called

  1. Super adiabatic Lapse rate
  2. Sub adiabatic Lapse rate
  3. Dry adiabatic Lapse rate
  4. Adiabatic Lapse rate
Answer
Answer. b

110. In the language of air pollution which of the following is NOT a technique for controlling odour?

  1. Removal
  2. Dilution
  3. Amplification
  4. Conversion
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×