Air Pollution MCQ – Environmental Engineering

31. The dispersion of pollutants in atmosphere is maximum when

  1. Environmental lapse rate is greater than adiabatic lapse rate
  2. Environmental lapse rate is less than adiabatic lapse rate
  3. Environmental lapse rate is equal to adiabatic lapse rate
  4. Maximum mixing depth is equal to zero
Answer
Answer. a

32. What are the air pollutants responsible for acid rain within and downwind areas of major industrial emissions?

  1. Hydrogen sulfide and oxides of nitrogen
  2. Sulphur dioxide and oxides of nitrogen
  3. Carbon dioxide and hydrogen sulfide
  4. Methane and Hydrogen sulfide
Answer
Answer. b

33. Which type of air pollutant is Ethylene?

  1. Liquid
  2. Solid
  3. Aldehydes
  4. Hydrocarbons
Answer
Answer. d

34. The important gaseous pollutant contributing to acid rains is

  1. SO2
  2. CO2
  3. NO2
  4. All of the above
Answer
Answer. d

35. Which of these is a natural contaminant of air?

  1. Dust
  2. Pollen Grains
  3. SO2
  4. Smoke
Answer
Answer. b

36. In air pollution, PAN is

  1. peroxy acetyl nitride
  2. peroxy acetyl nitrite
  3. peroxy acetyl nitrate
  4. none of the above
Answer
Answer. c

37. The particulate which is emitted by combustion of petroleum in automobiles and which affects hemoglobin formation is

  1. Mercury
  2. Lead
  3. Cadmium
  4. Nickel
Answer
Answer. b

38. During temperature inversion in atmosphere air pollutants tends to

  1. Accumulate above inversion layer
  2. Accumulate below inversion layer
  3. Disperse laterally
  4. Disperse vertically
Answer
Answer. b

39. Which one of the following pollutant (or) pairs of pollutants is formed due to photochemical reactions?

  1. O3 and PAN
  2. CO alone
  3. NH3 and CO
  4. PAN and NH3
Answer
Answer. a

40. The gaseous pollutant in air which combines with hemoglobin in blood is

  1. ozone
  2. sulphur dioxide
  3. carbon monoxide
  4. carbon dioxide
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×