Electric Illumination MCQs

121. The disadvantage of fluorescent lamps as compared to GLS lamps is

(A) noise in choke
(B) stroboscope effect
(C) high cost
(D) all of the above.

Answer
Answer. D

122. In case of a fluorescent lamp if only the ends of the lamp remain lighted it indicates

(A) a short circuited starter
(B) a defective choke
(C) a defective lube
(D) defective wiring.

Answer
Answer. A

123. Blinking of a fluorescent tube may be due to

(A) low circuit voltage
(B) low ballast rating
(C) low temperature
(D) any of the above.

Answer
Answer. D

124. Radio interference generally results due to

(A) GLS lamps
(B) Halogen lamps
(C) Fluorescent lamps
(D) Sodium lamps.

Answer
Answer. C

125. A fluorescent tube can be operated on

(A) AC only
(B) DC only
(C) Both AC as well as DC.

Answer
Answer. C

126. The ignition voltage for sodium lamps is

(A) 100 to 150 volts .
(B) 200 to 220 volts
(C) 400 to 440 volts
(D) 400 to 600 volts.

Answer
Answer. D

127. A leak transformer is provided with

(A) frosted GLS lamps
(B) high wattage GLS lamps
(C) fluorescent lamps
(D) sodium lamps

Answer
Answer. D

128. Leak transformer in sodium lamps initially provides

(A) low voltage
(B) high current
(C) high voltage
(D) none of the above.

Answer
Answer. C

129. The color of sodium lamp is

(A) blue
(B) yellow
(C) red
(D) white.

Answer
Answer. B

130. Sodium lamps are used for

(A) reading rooms
(B) street lights
(C) auditoria
(D) libraries

Answer
Answer. D

131. The average life of sodium lamps is around

(A) 1000 hours
(B) 2500 hours
(C) 6000 hours
(D) 12000 hours.

Answer
Answer. C

132. High pressure mercury vapor light contains

(A) yellow color
(B) bluish white color
(C) red color
(D) white color.

Answer
Answer. B

133. The average life high pressure mercury vapor lamps is

(A) 500 hours
(B) 1000 hours
(C) 9000 hours
(D) 20,000 hours.

Answer
Answer. C

134. High pressure mercury vapor lamps are generally used in

(A) factories
(B) railway yards
(C) shopping centers
(D) all of the above.

Answer
Answer. D

135. A substance which changes its electrical resistance when illuminated by light is called

(A) photovoltaic
(B) photoelectric
(C) photo-conductive
(D) none of the above.

Answer
Answer. C

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×