Electric Illumination MCQs

106. Glow lamps

(A) have cold cathode
(B) have hot cathode
(C) cannot withstand shocks
(D) consume high power

Answer
Answer. A

107. The illumination required for normal reading is around

(A) 500 lumens/m2
(B) 300 – 400 lumens/m2
(C) 100 – 250 lumens/m2
(D) 60 – 100 lumens/m2

Answer
Answer. A

108. Which of the following surface has the lowest reflection factor for white light?

(A) Aluminium sheet
(B) White plaster work
(C) Blue curtains
(D) White oil paint

Answer
Answer. C

109. Which of the following glass transmits the maximum light?

(A) Serrated glass
(B) Opalescent glass
(C) Clear glass
(D) Milk glass

Answer
Answer. C

110. Which of the following glass transmits the least amount of light?

(A) Clear glass
(B) Serrated glass
(C) Milk glass
(D) Opalescent glass

Answer
Answer. C

111. B-15 size cap for GLS lamp indicates that

(A) cap diameter is 15 mm
(B) cap is screw type
(C) cap is made of brass
(D) cap is filled by cement

Answer
Answer. A

112. E-40 caps are generally used for GLS lamps of wattage above

(A) 25 W
(B) 100W
(C) 300W
(D) 1000 W

Answer
Answer. C

113. In case of GLS lamps as the supply voltage increases, which of the following decreases?

(A) Lumen output
(B) Power consumption
(C) Life
(D) Efficiency

Answer
Answer. C

114. The advantage of halogen lamp is

(A) no depreciation of light output
(B) increased operating temperature with increased luminous
efficiency
(C) reduced dimensions of the lamp
(D) all of the above.

Answer
Answer. D

115. Halogen lamps are useful for the illumination of

(A) Sports grounds
(B) Parks
(C) Airports
(D) All of the above.

Answer
Answer. D

116. Coating or fluorescent lamps

(A) converts ultra-violet, radiations into visible light
(B) converts visible light into ultra-violet radiations
(C) reduces glare
(D) none of the above.

Answer
Answer. A

117. The light output of fluorescent lamps is around

(A) 10 lumens/watt
(B) 20 lumens/watt
(C) 70 lumens/watt
(D) 200 lumens/watt.

Answer
Answer. C

118. Which of the following is preferred for air conditioned spaces?

(A) GLS lamp
(B) Fluorescent tube
(C) Mercury vapor lamp
(D) Sodium vapor lamp.

Answer
Answer. B

119. The normal life span of a fluorescent lamp is

(A) 500 hours
(B) 1000 hours
(C) 1500 hours
(D) 7500 hours.

Answer
Answer. D

120. The color of light depends on

(A) wavelength
(B) frequency
(C) wavelength and frequency
(D) wavelength, frequency speed and intensity

Answer
Answer. C

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×