Electric Illumination MCQs

61. The level of illumination from a 100 W incandescent lamp will not increase by

(A) increasing the supply voltage
(B) increasing filament temperature
(C) increasing glass shell diameter.

Answer
Answer. C

62. The rate of evaporation of tungsten filament in a lamp depends on

(A) glass shell diameter
(B) exhaust tube diameter
(C) vapor pressure inside
(D) none of the above.

Answer
Answer. C

63. A gas filled filament bulbs, the gas used is

(A) oxygen
(B) helium
(C) nitrogen
(D) ozone.

Answer
Answer. C

64. Heat from the filament of a lamp is transmitted to the surrounding mainly through

(A) conduction
(B) convection
(C) radiation

Answer
Answer. C

65. In a fluorescent tube circuit, choke acts as

(A) starter
(B) power factor improving device
(C) source of heat
(D) current limiting device.

Answer
Answer. D

66. When a fluorescent lamp is to be operated on dc which of the following additional device must be incorporated in the circuit?

(A) Condenser
(B) Transformer
(C) Resistance
(D) Inductance

Answer
Answer. C

67. For same rating the amount of radiant heat produced in which of the following lamp is the least?

(A) Fluorescent lamp
(B) Filament lamp
(C) Sodium vapor lamp
(D) Mercury vapor lamp

Answer
Answer. A

68. The amount of radiant heat produced by a fluorescent lamp is nearly what percent of that of a filament lamp of same rating

(A) 80%
(B) 60%
(C) 40%
(D) 20%

Answer
Answer. D

69. Which of the following lamp gives nearly ultra-violet light?

(A) Vacuum type filament lamp
(B) Nitrogen filed filament lamp
(C) Argon filled filament lamp
(D) Carbon arc lamp.

Answer
Answer. D

70. Luminous flux is

(A) rate of energy radiation in the form of light waves
(B) light energy radiated by sun
(C) part of light energy, radiated by sun which is received on earth
(D) none of the above.

Answer
Answer. A

71. Match the following

        Column I                         Column II

(a) Luminous flux         (i) Candela
(b) Luminous                 (ii) Candle power x intensity Solid angle
(c) Lumen                       (iii) Lumens/W steredians
(d)Candle power           (iv) Lumens.

(A) a-(i), b-(ii), c-(iii),d-(iv)
(B) a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)
(C) a-(i), b-(iv), c-(ii), d-(iii)
(D) a – (iv), b – (iii), c- (i), d – (ii)

Answer
Answer. B

72. According to Lambert’s law, the illumination on a surface is proportional to

(A) cos2θ
(B) cos3θ
(C) 1/cos3θ
(D) 1/ cos2θ

Answer
Answer. B

73. A lamp has a mean spherical candle power of 25, the total flux of light from the lamp is

(A) 25 lumens
(B) 25 π lumens
(C) 314 lumens
(D) 625 lumens.

Answer
Answer. C

74. Which of the following material can be used for the filaments in incandescent lamps is

(A) carbon
(B) tungsten
(C) tantalum
(D) any of the above.

Answer
Answer. D

75. The melting point of carbon is

(A) 1800°C
(B) 2200°C
(C) 3500°C
(D) 5500° C.

Answer
Answer. C

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×