Electric Illumination MCQs

46. The frequency of flickers in a fluorescent lamp at 220 V, 50 Hz supply will be

(A) 25 per second
(B) 50 per second
(C) 100 per second
(D) 220 per second.

Answer
Answer. C

47. Wavelength of green color is nearly

(A) 4000 A
(B) 4500 A
(C) 5000 A
(D) 5500 A

Answer
Answer. D

48. One Angstrom is

(A) 10-6 meter
(B)10-8 meter
(C) 10-8 cm
(D) 10-8 mm.

Answer
Answer. C

49. Which of the following color has wavelength between green and colour?

(A) Yellow
(B) Blue
(C) Violet
(D) None.

Answer
Answer. A

50. The purpose of providing a choke in a tube light is

(A) to eliminate corona effects
(B) to avoid radio interference
(C) to improve power factor
(D) to limit current to appropriate value.

Answer
Answer. D

51. A 60 W lamp given a luminous flux of 1500 lumen. Its efficiency is

(A) 1500 lumen/watt
(B) 250 lumen/watt
(C) 25 lumen/watt
(D) 2.5 lumen/watt.

Answer
Answer. C

52. One lux is the same as

(A) one lumen/sq. cm
(B) one lumen/sq. m
(C) one lumen/100 sq. m
(D) one lumen/1000 sq. m.

Answer
Answer. B

53. The vacuum inside an incandescent lamp is of the order of

(A) 10-2 mm Hg
(B) 10-3 mm Hg
(C) 10-4 mm Hg
(D) 10-5 mm Hg.

Answer
Answer. C

54. Which of the following application does not need ultra-violet lamps?

(A) Medical purposes
(B) Aircraft cockpit dashboard lighting
(C) Car lighting
(D) Blue print machines.

Answer
Answer. C

55. When using ultra-violet lamps the reflector for maximum should be made of

(A) aluminium
(B) copper
(C) leaf
(D) glass

Answer
Answer. A

56. Which of the following combination of gas is filled in lamp and the resulting color is incorrect?

(A) Neon-red
(B) Nitrogen-buff
(C) Carbon dioxide – day light white
(D) Magnesium-white.

Answer
Answer. D

57. Which of the, following vapors/gas will give yellow color in a filament lamp?

(A) Helium
(B) Mercury
(C) Sodium
(D) Magnesium.

Answer
Answer. C

58. Which of the following phosphor produces green color

(A) Zinc silicate
(B) Cadmium borate
(C) Magnesium tungstate
(D) Calcium halo phosphate.

Answer
Answer. A

59. If d is the distance of a surface from a source, the illumination of the surface will vary as

(A) d
(B) 2d
(C)1/d
(D) 1/ d 2

Answer
Answer. D

60. The level of illumination on surface least depends on

(A) candle power of the source
(B) distance of the source
(C) type of reflector used
(D) ambient temperature.

Answer
Answer. D

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×