Electric Illumination MCQs

136. Wavelength for blue color

(A) 4400 A
(B) 5250 A
(C) 6150 A
(D) 5950 A

Answer
Answer. A

137. Radio interference from a fluorescent lamp can be reduced by

(A) putting two lamps in parallel
(B) eliminating choke
(C) putting a capacitor across the lamp
(D) none of the above

Answer
Answer. C

138. Dimming systems for lights are used in

(A) theatres
(B) auditoriums
(C) ball room
(D) all of the above

Answer
Answer. D

139. Which of the following can be used as a light dimming device?

(A) Auto transformer
(B) Variable reaction
(C) SCR
(D) Any of the above

Answer
Answer. D

140. Which of the following is difficult to adopt for dimming?

(A) GLS lamps
(B) Cold cathode lamps
(C) Fluorescent lamps
(D) All of the above.

Answer
Answer. C

141. Heat from light source is particularly of importance while

(A) designing for illumination level
(B) designing for floor space utilization
(C) designing for air conditioning
(D) all of the above.

Answer
Answer. C

142. In electric discharge lamps for stablizing the arc

(A) a condenser is connected in parallel to supply
(B) a condenser is connected in series to supply
(C) a variable resistor is connected in the circuit
(D) a reactive choke is connected in series with supply.

Answer
Answer. C

143. The lens of the eye to focuses an image on the

(A) corona
(B) membrane
(C) calorie
(D) retina

Answer
Answer. D

144. The sensors in the eye are known as

(A) rods and cones
(B) wires and nerves
(C) retina and antenna
(D) high and low

Answer
Answer. A

 

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×