Bridge Engineering MCQ

51. For seismic consideration of bridge design, _________ code is to be used for knowing seismic zone of bridge site in India.

  1. I.S. : 456 – 2000
  2. I.S. : 1893 (Part 1) – 2002
  3. I.S. : 12269 – 2013
  4. I.S. : 875 – (Part 3) – 1987
Answer
Answer. b

52. Impact factor for R.C. bridges for class ‘A’ or class ‘B’ loading is ________, where, L = length of span in meter:

  1. (6)/(4.5L)
  2. (4.5)/(6+L)
  3. (9)/(13.5+L)
  4. (13.5)/(9+L)
Answer
Answer. b

53. The advantages of providing bearings in bridge is/are

  1. To absorb movement of girder
  2. To spread the load from the superstructure in such a manner that the bearing stress induced on the material is within the permissible limits.
  3. To take up vertical movement due sinking of supports
  1. i and ii
  2. Only ii
  3. i, ii and iii
  4. i and iii
Answer
Answer. c

54. Skew of bridge is the angle between

  1. centreline of water course/road and centreline of track
  2. centreline of water course and centreline of pier
  3. centreline of water course/road and normal centreline of track
  4. centreline of abutment to centreline of pier
Answer
Answer. c

55. Expansion bearing in bridge super structure permits

  1. Only rotation
  2. Only translation
  3. No movement
  4. Rotation and translation
Answer
Answer. d

56. A submersible bridge is designed

  1. to be moved to pass the ship
  2. to be temporary bridge
  3. to be submerged during high flood
  4. to create a storage upstream
Answer
Answer. c

57. The main forces in a suspension bridge of any type are _________ in the cables and _______ in the pillars.

  1. Tension, Compression
  2. Tension, Pull
  3. Compression, Tension
  4. Torsion, Compression
Answer
Answer. a

58. The most common countermeasure used to prevent scour at bridge abutments is

  1. Cut water
  2. Sand bags
  3. Turf
  4. Rip rap
Answer
Answer. d

59. For a bridge with large spans requiring deep foundations, the suitable type of foundation for piers is

  1. Well foundation
  2. Open foundation
  3. Grillage foundation
  4. Block foundation
Answer
Answer. a

60. Extradosed bridges combine the characteristics of

  1. Suspension bridge with cantilever
  2. Cable-stayed bridges with conventional box girder bridges
  3. Suspension bridge with cable stayed bridge
  4. Girder bridge with tall towers connecting cables
Answer
Answer. b

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×