Culvert MCQ

1. A culvert is a __________ structure of less than 6 m span between the faces of abutment.

  1. timber
  2. masonry
  3. bridge
  4. concrete
Answer
Answer. c

2. __________ loading is adopted on all roads on which permanent bridges and culverts are constructed.

  1. IRC Class AA
  2. IRC Class A
  3. IRC Class AB
  4. IRC Class B
Answer
Answer. b

3. A culvert can be defined as a crossing with a total length not exceeding between the faces of the abutments

  1. 6 m
  2. 7 m
  3. 8 m
  4. 10 m
Answer
Answer. a

4. While designing roads, bridges, and culverts, which of the following load is not considered?

  1. Dead Load
  2. Live Load
  3. Machine Load
  4. Snow Load
Answer
Answer. c

5. The design flood for a culvert should be preferably

  1. The probable maximum flood
  2. Obtained from statistical considerations say a flood of 50 years return period
  3. The highest observed flood
  4. Obtained from a flood formula
Answer
Answer. b

6. A culvert consists of _______ abutments and ________ wing walls.

  1. four, four
  2. two, four
  3. four, two
  4. two, two
Answer
Answer. d

7. __________ is a passage for water over a natural ground having a deck slab over it as pathway for vehicles.

  1. minor bridge
  2. slab culvert
  3. box culvert
  4. hume pipe culvert
Answer
Answer. b

8. Pipe culvert is a/an

  1. important bridge
  2. minor bridge
  3. major bridge
  4. unimportant bridge
Answer
Answer. b

9. Slab culverts are suitable for maximum span of

  1. 12 m
  2. 6 m
  3. 8 m
  4. 3 m
Answer
Answer. d

10. Box culvert is having _________ construction.

  1. R.P.C.
  2. R.C.C.
  3. P.C.C.
  4. None of these
Answer
Answer. b

11. Which one of the following is not a type of culvert?

  1. slab culvert
  2. through culvert
  3. box culvert
  4. pipe culvert
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×