Bridge Engineering MCQ

21. A bridge designed to allow normal floods to pass through its vents but allowed to be over topped during floods is called

  1. Submersible bridge
  2. Under bridge
  3. Seasonal bridge
  4. None of the above
Answer
Answer. a

22. The minimum vertical clearance for opening of high-level bridges for discharge of 0.3 – 3.0 m3 per second is

  1. 150 mm
  2. 250 mm
  3. 350 mm
  4. 450 mm
Answer
Answer. d

23. The type of bearing used on a bridge depends on

  1. Extent of movement at the bridge ends
  2. Temperature Variations
  3. Load carried
  4. All of the above
Answer
Answer. d

24. The area through which the water flows under a bridge superstructure is known as ________ of the bridge.

  1. scour
  2. stream
  3. afflux
  4. waterway
Answer
Answer. d

25. ________ can be defined as a rise of water level on the upstream side of a bridge.

  1. Scour
  2. Afflux
  3. HFL
  4. Discharge
Answer
Answer. b

26. Determine the volume of a 5 m diameter bunker to store 50 tonnes of coal having density of 10 kN/m3.

  1. 5 m3
  2. 20 m3
  3. 50 m3
  4. 500 m3
Answer
Answer. c

27. For RCC bridges, the smallest span beyond which the impact factor is same for class A or B or AA and 70R loading (wheeled vehicles) is

  1. 12 m
  2. 9 m
  3. 45 m
  4. 36 m
Answer
Answer. a

28. Upright compression members that support decks in bridges are often called as

  1. Pile
  2. Piers
  3. Pedestal
  4. Stub
Answer
Answer. b

29. What is the main problem with Deck bridges?

  1. The traffic is exposed to winds
  2. The compression flanges have no lateral support
  3. The road level has to be very high
  4. It is not possible to provide portal branching
Answer
Answer. a

30. Bearings are provided in the bridges to

  1. allow translation and rotation in bridges
  2. transfer forces from super-structure to substructure
  3. isolate superstructure from substructure
  4. all of the above
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×