Tunnel Engineering MCQ

1. Which of the following advantages are correct regarding Poly-centric shape tunnel?

  1. It can be conveniently used for road and railway traffic
  2. The number of centres and lengths of radii cannot be fixed
  3. It can resist external and internal pressure due to its arch action
  1. i and ii only
  2. ii and iii only
  3. i, ii and iii
  4. i and iii only
Answer
Answer. d

2. Which one of the following methods is adopted for tunneling in soft soils?

  1. Pilot tunnel method
  2. Drift method
  3. Needle beam method
  4. Heading and benching method
Answer
Answer. c

3. The section of the tunnel adapted perfectly in lieu of ease of construction and maintenance in hard rock tunnels, where the risk of roof failure or collapse caused by external pressure from water, or from loose or unstable soil conditions on tunnel lining is practically non-existent, is

  1. Circular section
  2. Segmental roof section
  3. Horse-shoe section
  4. Egg-shaped section
Answer
Answer. a

4. The minimum possible grade that can be provided in a tunnel and its approaches with providing adequately for proper drainage is

  1. 0.1%
  2. 0.2%
  3. 0.4%
  4. 0.3%
Answer
Answer. b

5. In tunneling works, the most economical method of concreting is through

  1. Dump trucks
  2. Belt conveyors
  3. Chutes
  4. Concrete pumps
Answer
Answer. d

6. A channel or a free-flow tunnel leading water to the forebay or a pressure tunnel leading the water to the surge tank is called as

  1. Penstock
  2. Headrace tunnel
  3. Tailrace tunnel
  4. Diversion tunnel
Answer
Answer. b

7. Drift method of tunneling is used to construct tunnel in

  1. Soft ground
  2. Running ground
  3. Rocks
  4. Broken grounds
Answer
Answer. c

8. Which one of the following is a component or shield for tunneling?

  1. Linear Plate
  2. Trench Jack
  3. Stiffener
  4. Cutting edge
Answer
Answer. d

9. Which of the following method is NOT a category of tunneling methods?

  1. Ring drilling method
  2. Pressure and pump method
  3. Side drift method
  4. Groove method
Answer
Answer. b

10. Which ventilation system is suitable for tunnels longer than 4-5 km?

  1. Natural Ventilation system
  2. Transverse airflow ventilation system
  3. Mechanical system
  4. Longitudinal ventilation system
Answer
Answer. b

11. Which of these is NOT a method used to control dust while constructing tunnels?

  1. Use of respirators
  2. Use of vacuum head
  3. Wet drilling
  4. Use of face mask
Answer
Answer. d

12. What is the correct sequence of the following event in rock tunneling:

  1. Marketing tunnel profile
  2. Loading explosives and blasting
  3. Checking misfire
  4. Mucking
  5. Removing foul gases
  6. Setting up and drilling
  7. Guniting

Select correct answer?

  1. i, vi, v, iii, iv, ii, vii
  2. i, vi, ii, v, iv, iii, vii
  3. i, vi, ii, v, iii, iv, vii
  4. i, ii, vi, iii, v, iv, vii
Answer
Answer. d

13. The minimum thickness of tunnel lining is

  1. 100 mm
  2. 150 mm
  3. 230 mm
  4. Will depends upon the material of lining
Answer
Answer. c

14. Forepoling method is generally adopted for tunneling in

  1. Soft ground
  2. Firm ground
  3. Running ground
  4. Rock Ground
Answer
Answer. a

15. Which of the following conditions is not favorable for construction of a Tunnel?

  1. Tunnels parallel to the strike with beds dip in the tunnel.
  2. Tunnel parallel to the dip direction
  3. Small-sized tunnel in massive thick horizontal layers normal to the tunnel direction.
  4. Tunnels in Hard, Crystalline, Massive Rocks.
Answer
Answer. a

16. To get the required shape of the tunnel section, we used

  1. Trimmers
  2. Cut holes
  3. Chisels
  4. Easers
Answer
Answer. a

17. Railway tunnels, are generally

  1. rectangular
  2. polycentric
  3. circular
  4. parabolic
Answer
Answer. b

18. For highways, tunneling is preferred if the open cuts exceed

  1. 15 m
  2. 10 m
  3. 50 m
  4. 25 m
Answer
Answer. a

19. The explosive used for tunneling in soft rocks is

  1. Ammonia Dynamite
  2. Special Gelatine
  3. Semi Gelatine
  4. Blasting Gelatine
Answer
Answer. a

20. Suppose you are using the “full face” method to construct a tunnel. The first operation will them be

  1. Excavation of one drift in the centre
  2. Excavation being done along the perimeter
  3. Removal of the top portion
  4. Removal to the bottom portion
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×