Tunnel Engineering MCQ

21. Which one of the following shapes is suitable for the construction of tunnel in non-cohesive soils?

  1. Horse-shoe
  2. Rectangular
  3. Circular
  4. Egg-shaped
Answer
Answer. c

22. NATM method of tunneling is suitable for

  1. Subway construction.
  2. Abnormal geological conditions
  3. Soils at medium of shallow depth.
  4. Tunneling large sections in very difficult ground
  1. i and ii only
  2. ii and iv only
  3. i, ii and iv only
  4. i, ii, iii and iv only
Answer
Answer. d

23. The tunnels that are made to shortcut minor local obstacles are called

  1. Spiral tunnels
  2. Short tunnels
  3. Off-spur tunnels
  4. Saddle tunnels
Answer
Answer. c

24. The amount of fresh air required to maintain ventilation for workers inside the tunnel should be

  1. 1 – 5 m3/minute
  2. 6 – 14 m3/minute
  3. 20 – 30 m3/minute
  4. 30 – 50 m3/minute
Answer
Answer. b

25. Which of the following is a serious health issue in case of workers involved in tunneling operations?

  1. Deafness
  2. Pneumonia
  3. Jaundice
  4. Silicosis
Answer
Answer. d

26. If ‘D’ is a diameter of tunnel in meters, then the thickness of lining in mm as per the empirical formula is given by

  1. 82 D
  2. 72 D
  3. 92 D
  4. 102 D
Answer
Answer. a

27. To attain the required shape of the tunnel we use

  1. Chisels
  2. Cut holes
  3. Trimmers
  4. Easers
Answer
Answer. c

28. Which one of the following tunneling methods is used for laying underground sewers?

  1. Needle beam method
  2. German method
  3. English method
  4. Army method
Answer
Answer. d

29. Pick up the explosive used for tunneling in soft rocks from the following

  1. Blasting gelatine
  2. Special gelatine
  3. Ammonia dynamite
  4. Semi-gelatine
Answer
Answer. c

30. The length of the needle beam used in the needle beam method of tunneling is usually

  1. 2 m to 4 m
  2. 1.5 m to 4.5 m
  3. 5 m to 6 m
  4. 6 m to 7 m
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×