Tunnel Engineering MCQ

31. In compressed air tunneling, the volume of free air provided is

  1. 10 cuft per seconds per sq.ft. of face area
  2. 10 m3 per min. per m2 of face area
  3. 20 cuft per min. per sq.ft. of face area
  4. 6 m3 per hour per m2 of face area
Answer
Answer. d

32. For highways, tunneling is preferred if the open cut exceeds

  1. 15 m depth
  2. 10 m depth
  3. 25 m depth
  4. 20 m depth
Answer
Answer. d

33. Which of the following methods is suitable for the construction of large-sized railway or highway tunnels?

  1. Forepoling method
  2. American method
  3. Full face method
  4. Case method
Answer
Answer. b

34. From the economic point of view, tunneling is advisable when the depth of open cut is more than

  1. 12 m
  2. 6 m
  3. 18 m
  4. 24 m
Answer
Answer. c

35. In case of long tunnels, the drainage system consists of sump wells which are located at regular intervals of about

  1. 100 m to 200 m
  2. 50 m to 100 m
  3. 300 m to 500 m
  4. 200 m to 300 m
Answer
Answer. c

36. Which of the following methods is generally considered the most efficient system for ventilation of tunnels?

  1. Driving a shaft through the tunnel
  2. Driving a drift through the top portion
  3. Blow in method
  4. Combination of blowing and exhausting
Answer
Answer. d

37. In order to maintain the desired shape of the tunnel, the cross-section of the tunnel must be checked at a regular interval of

  1. 4 m to 6 m
  2. 2 m to 3 m
  3. 8 m to 15 m
  4. 5 m to 7 m
Answer
Answer. b

38. The following operations are generally employed for the Needle Beam Method of tunneling

  1. A trench jack is placed on the centre line of the needed beam to support the segment.
  2. A monkey drift is driven for a short distance.
  3. Drift is widened sideways and supported by lagging segments.
  4. The roof of the monkey drift is supported by lagging
  5. The needle beam is slowly skidded forward into the monkey drift.

The correct sequence of operation is

  1. i – ii – iii – iv – v
  2. iii – iv – v – i – ii
  3. ii – i – v – iv – iii
  4. ii – iv – v – i – iii
Answer
Answer. d

39. For initial surveys of tunnel, the following activities are involved

  1. Marking portal points with concrete pillars on the ground
  2. Marking tunnel obligatory points on the topographical maps
  3. Driving lines between the fixed obligatory points
  4. Preliminary setting of the tunnel on the topographical survey of Indian maps

The correct sequence of the activities are

  1. ii, i, iv, iii
  2. i, ii, iii, iv
  3. iii, ii, iv, i
  4. iv, ii, iii, i
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×