Gears MCQ

1. The size of the gear is usually specified by

  1. Circular pitch
  2. Diameter pitch
  3. Pitch circle diameter
  4. Pressure angle
Answer
Answer. c

2. Which one of the following is the preferred mode of transmission of power from one shaft to another when distance between the shafts is relatively small

  1. Belts
  2. Gears
  3. Chains
  4. Ropes
Answer
Answer. b

3. Why are gear teeth made harder?

  1. To avoid pitting
  2. To avoid abrasion
  3. To avoid tensile strength
  4. To avoid wear
Answer
Answer. d

4. A rack is a gear in which

  1. teeth are cut on a flat surface
  2. teeth are cut on the periphery of a conical surface
  3. teeth are cut on the outside surface of a disc
  4. teeth are cut on the inside of an annular surface
Answer
Answer. b

5. Backlash in gears is

  1. addendum + dedendum
  2. circular pitch + tooth thickness
  3. space width between two teeth – tooth thickness
  4. none of the above
Answer
Answer. c

6. The most common geometric form used in gears today is this

  1. Involute profile
  2. Convolute profile
  3. Base circle
  4. Spur circle
Answer
Answer. a

7. The working surface above the pitch surface of the gear tooth is termed as

  1. Addendum
  2. Dedendum
  3. Flank
  4. Face
Answer
Answer. d

8. The surface of gear tooth below pitch surface is called

  1. bottom tooth
  2. face
  3. flank
  4. dedendum portion
Answer
Answer. c

9. What is the face of the gear tooth?

  1. Surface of the top of tooth
  2. Surface of tooth above the pitch surface
  3. Width of tooth below the pitch surface
  4. Width of tooth measured along the pitch
Answer
Answer. b

10. In involutes gear, the normal to the involutes is tangent to the

  1. Pitch circle
  2. Base circle
  3. Addendum circle
  4. Dedendum circle
Answer
Answer. b

11. To transmit power from one rotating shaft to another whose axes are neither parallel nor intersecting, use

  1. Spur gear
  2. Spiral gear
  3. Bevel gear
  4. Worm gear
Answer
Answer. d

12. What is the value of pressure angle generally used for involute gears?

  1. 30°
  2. 35°
  3. 20°
  4. 25°
Answer
Answer. c

13. ___________ is the difference between addendum and dedendum.

  1. Pitch
  2. Dedendum circle
  3. Addendum circle
  4. Clearance
Answer
Answer. d

14. The difference between addendum and dedendum is known as

  1. Backless
  2. Clearance
  3. Flank
  4. Tooth space
Answer
Answer. b

15. The acting or working surface of the addendum is called

  1. Face
  2. Shank
  3. Flank
  4. Depth of thread
Answer
Answer. a

16. In the case of an involute toothed gear, involute starts from

  1. Addendum circle
  2. Dedendum circle
  3. Pitch circle
  4. Base circle
Answer
Answer. d

17. ___________ is reverse of diametral pitch.

  1. Module
  2. Tolerance
  3. Pitch
  4. Clearance
Answer
Answer. a

18. Which one of the following is true for involute gears?

  1. Interference is inherently absent
  2. Variation in center distance of shaft increases radial force
  3. A convex flank is always in contact with concave flank
  4. Pressure angle is constant throughout the teeth engagement
Answer
Answer. d

19. The rule for gear ratio of differential indexing is given by

  1. (N-A) × 60/N
  2. (N-A) × 40/NA
  3. (A-N)2 × 40/N
  4. (A-N) × 40/A
Answer
Answer. d

20. Which of the following statements regarding ‘mitre gears’ is correct? These are employed for

  1. great speed reduction
  2. minimum axial thrust
  3. equal speed
  4. minimum backlash
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×