Cam and Follower MCQ

1. Cam converts the rotary motion into

  1. rotary motion
  2. translatory motion
  3. both rotary and translatory motions
  4. none of these
Answer
Answer. b

2. The point on the Cam with maximum pressure angle is known as the

  1. Pitch point
  2. Cam centre
  3. Prime point
  4. Trace point
Answer
Answer. a

3. For simple Harmonic Motion of a cam follow a cosine curve represents

  1. Displacement diagram
  2. Velocity diagram
  3. Acceleration diagram
  4. All the above
Answer
Answer. c

4. The pressure angle in a cam depends on

  1. the angle of ascent
  2. the lift of the follower
  3. offset between centre lines of cam and follower
  4. all of the above
Answer
Answer. d

5. Normally cam moves with

  1. constant velocity
  2. variable acceleration
  3. variable velocity
  4. none of these
Answer
Answer. a

6. In cams, the point on pitch curve which indicates the maximum angle is called

  1. Trace point
  2. Pitch point
  3. Ball point
  4. Pin point
Answer
Answer. b

7. The contact between cam and follower is to form a

  1. lower pair
  2. higher pair
  3. sliding pair
  4. rolling pair
Answer
Answer. b

8. The pressure angle and the base circle in a cam should be

  1. both as big as possible
  2. both as small as possible
  3. as big as possible and as low as possible respectively
  4. as small as possible and as big as possible respectively
Answer
Answer. d

9. Cam used for low and moderate speed engines should move with

  1. uniform velocity
  2. uniform acceleration
  3. harmonic motion
  4. cycloidal motion
Answer
Answer. c

10. Throw of a cam is the maximum distance of the follower from

  1. Base circle
  2. Pitch circle
  3. Root circle
  4. Prime circle
Answer
Answer. a

11. Angle moved by the cam during which follower remains at its highest position is called

  1. Angle of dwell
  2. Angle of descent
  3. Angle of ascent
  4. Angle of action
Answer
Answer. a

12. For low and moderate speed engines, the cam follower should move with

  1. simple harmonic motion
  2. uniform velocity
  3. uniform acceleration and retardation
  4. cycloidal motion
Answer
Answer. a

13. During the dwell period of the cam, the followers

  1. remains at rest
  2. moves in a straight line
  3. moves with uniform speed
  4. does simple harmonic motion
Answer
Answer. a

14. The cam follower extensively used in air-craft engine is

  1. knife edge follower
  2. flat faced follower
  3. spherical face follower
  4. roller follower
Answer
Answer. d

15. The cam follower generally used in automobile engines is

  1. knife edge follower
  2. flat faced follower
  3. spherical faced follower
  4. roller follower
Answer
Answer. c

16. Which of the following is not the shape of Cam?

  1. Spiral
  2. Knife-edge
  3. Globoid
  4. Conjugate
  5. Spherical
Answer
Answer. b

17. The pitch point on a cam is

  1. the point on cam pitch circle having the maximum pressure angle
  2. any point on prime circle
  3. any point on pitch curve
  4. a point at a distance equal to pitch circle radius from the center
Answer
Answer. a

18. The circle passing through the pitch point and concentric with the base circle of Cam profile is known as

  1. Prime circle
  2. Pitch circle
  3. Base circle
  4. Trace circle
Answer
Answer. b

19. Throw of a cam is the maximum distance of the follower from

  1. Base circle
  2. Pitch circle
  3. Root circle
  4. Prime circle
Answer
Answer. a

20. Consider the following statements

  1. Base circle
  2. Pitch circle
  3. Prime circle
  4. Outer circle
  5. Angle of ascent

Out of the above, the cam size depends upon

  1. i, iii and v
  2. ii
  3. i, iii and iv
  4. i and iii
  5. i
Answer
Answer. e
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×