Flywheel MCQ

1. Flywheel maintains consistency of power transmission due to

  1. its light weight
  2. its high moment of inertia
  3. its speed of rotation
  4. its capability to be rotated by wind power
Answer
Answer. b

2. ” ___________ is fitted on the rear end of crank shaft.” The correct option for the blank space is

  1. Crank Gear
  2. Pulley for water pump
  3. Vibration damper
  4. Flywheel
Answer
Answer. d

3. A device which is used to reduce the cyclic fluctuations of speed an engine is known as

  1. Inlet and exhaust valve
  2. Piston ring
  3. Clutch
  4. Flywheel
Answer
Answer. d

4. Select the correct option after considering the following statements

  1. Flywheel of four-stroke engine is lighter as compared to that of two-stroke engine of the same power.
  2. Flywheel of multi-cylinder engine is heavier as compared to that of single-cylinder engine of the same power.

The options are as follows

  1. i-True, ii-False
  2. i and ii – Both True
  3. i and ii – Both False
  4. i-False, ii-True
Answer
Answer. c

5. In case of flywheel, the maximum fluctuation of energy is the

  1. sum of maximum and minimum energies
  2. difference between the maximum and minimum energies
  3. ratio of maximum and minimum energies
  4. ratio of minimum and maximum energies
Answer
Answer. b

6. The stress in disc type flywheel as compared to rim type flywheel is

  1. equal
  2. less
  3. greater
  4. none of above is true
Answer
Answer. c

7. The maximum fluctuation of energy of flywheel

  1. is directly proportional to coefficient of fluctuation of speed
  2. is directly proportional to square of angular velocity of flywheel
  3. is directly proportional to moment of inertia of flywheel
  4. all of the above
Answer
Answer. d

8. The safe rim velocity of a flywheel is influenced by

  1. Centrifugal stresses
  2. Fluctuation of energy
  3. Fluctuation of speed
  4. Mass of the flywheel
Answer
Answer. b

9. The speed variation of the engine caused by the fluctuations of engine turning moment is controlled by

  1. Throttle valve
  2. Flywheel
  3. D-slide valve
  4. Governor
Answer
Answer. b

10. The amount of energy absorbed by a flywheel is determined from the

  1. Torque-crank angle diagram
  2. Acceleration-crank angle diagram
  3. Speed-space diagram
  4. Speed-energy diagram
Answer
Answer. a

11. The rim of a flywheel is subjected to

  1. direct tensile stress and bending stress
  2. torsional shear stress and bending stress
  3. direct shear stress and bending stress
  4. compressive stress and bending stress
Answer
Answer. a

12. In which of the following is flywheel generally employed?

  1. Lathe
  2. Electric motor
  3. Punching machine
  4. Gearbox
Answer
Answer. c

13. Which of the following statement is correct?

  1. Flywheel reduce speed fluctuations during a cycle for a constant load, but flywheel does not control the mean speed of the engine if the load changes
  2. Flywheel does not reduce speed fluctuations during a cycle for a constant load, but flywheel does control the mean speed of the engine if the load changes
  3. Governor control a speed fluctuations during a cycle for a constant load, but governor does not control the mean speed of the engine if the load change
  4. Governor controls speed fluctuations during a cycle for a constant load, and governor also controls the mean speed of the engine if the load changes
Answer
Answer. a

14. The flywheel of a steam engine has mass moment of inertia 2500 kg-m2. If the angular acceleration is 0.6 rad/s2, what will be the starting torque required?

  1. 2000 Nm
  2. 2500 Nm
  3. 1500 Nm
  4. 1850 Nm
Answer
Answer. c

15. If the rotating mass of a rim-type flywheel is distributed on another rim-type flywheel whose mean radius is half of the mean radius of the former, then the energy stored in the latter at the same speed will be

  1. four times the first one
  2. same as the first one
  3. one-fourth of the first one
  4. one and half times the first one
Answer
Answer. c

16. Which one of the following does not require a flywheel?

  1. Steam engine
  2. Engine driven press
  3. CI engine
  4. Gas turbine
Answer
Answer. d

17. The coefficient of fluctuation of speed for a flywheel is defined as

  1. the ratio of the maximum fluctuation of speed to the mean speed
  2. the ratio of the mean speed to the maximum fluctuation with speed
  3. difference between the maximum and minimum speeds during a complete cycle
  4. the square root of product of the maximum and minimum speeds during a complete cycle
Answer
Answer. a

18. A device which controls the fluctuation of the speed in each cycle of an engine activities is known as

  1. Governor
  2. Flywheel
  3. Dynamometer
  4. None of above
Answer
Answer. b

19. If the rotating mass of a rim type flywheel is distributed on another rim type flywheel whose mean radius is half the mean radius of the former, then energy stored in the latter at the same speed will be

  1. four times the first one
  2. same as the first one
  3. one fourth of the first one
  4. one and a half times the first one
Answer
Answer. c

20. The speed of an engine varies from 110 rad/s to 90 rad/s. During cycle the change in kinetic energy is found to be 200 N-m. The inertia of the flywheel in Kg-m2 is

  1. 0.2
  2. 0.4
  3. 0.1
  4. 0.8
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×