Governor MCQ

1. Function of a governor is to

  1. control the engine speed
  2. maintain the speed of engine constant
  3. store energy and give up whenever required
  4. adjust variation of speed by varying the input to the engine
Answer
Answer. d

2. Governor basically works to

  1. control the speed
  2. control the fuel supply
  3. control fuel according to engine load
  4. none of above
Answer
Answer. c

3. The governor is said to be unstable when the radius of rotation of balls __________ as the equilibrium speed increases.

  1. increases
  2. decreases
  3. remain constant
  4. fluctuate
Answer
Answer. b

4. A porter governor is a/an

  1. pendulum-type governor
  2. dead weight governor
  3. spring-loaded governor
  4. inertia governor
Answer
Answer. b

5. The governor which has two arms fixed on extension of arms is

  1. Watt governor
  2. Porter governor
  3. Hartnell governor
  4. Proell governor
Answer
Answer. d

6. If the stiffness of spring is increased the Hartnell governor will become

  1. Hunting
  2. Isochronous
  3. More sensitive
  4. less sensitive
Answer
Answer. d

7. The isochronism is a stage of

  1. infinite sensitivity
  2. infinite stability
  3. zero stability
  4. zero sensitivity
Answer
Answer. a

8. If ω1 is minimum angular speed, ω2 is maximum angular speed and ωm is the mean angular speed, then the sensitiveness of a governor is given by,

  1. ωm/(ω2 – ω1)
  2. 2 – ω1)/ωm
  3. 2 – ω1)/2ωm
  4. 2(ω2 – ω1)/ωm
Answer
Answer. b

9. When the pitching of a ship is upward, the effect of gyroscopic action on it will be

  1. To move the ship towards star-board
  2. To move the ship towards port side
  3. To raise the stern and lower the bow
  4. To raise the bow and lower the stern
Answer
Answer. a

10. Governor is used in automobile to

  1. decrease the variation of speed
  2. control δN/δt
  3. control δN
  4. all of the above
Answer
Answer. c

11. When the speed of the engine fluctuates continuously above and below the mean speed, then the governor is said to be

  1. stable
  2. unstable
  3. isochronous
  4. hunt
Answer
Answer. d

12. When the sleeve of a Porter governor moves upwards, the governor speed

  1. increases
  2. decreases
  3. remains unaffected
  4. none of these
Answer
Answer. a

13. The Porter governor is an example of

  1. Inertia governor
  2. Flywheel governor
  3. Centrifugal governor
  4. None of these
Answer
Answer. c

14. In a watt governor, the weight of the ball is 50 N and the friction at the sleeve is 10 N. The coefficient of detention would be

  1. 0.5
  2. 5.0
  3. 0.1
  4. 0.2
Answer
Answer. d

15. When the load on engine increases, it becomes necessary to increase the supply of the working fluid and when the load decreases, less working fluid is required. The supply of the working fluid to the engine is controlled by a

  1. Governor
  2. D-slide valve
  3. Flywheel
  4. Meyer’s expansion valve
Answer
Answer. a

16. What would be the vertical height of a watt governor when it rotates at 60 r.p.m?

  1. 0.91 m
  2. 1.5 m
  3. 2 m
  4. 0.24 m
Answer
Answer. d

17. Which of the following relation is CORRECT about the controlling force (F) for a spring controlled governor to be stable?

  1. F = ar – b
  2. F = ar + b
  3. F = a/r + b
  4. F = ar
Answer
Answer. a

18. The sensitivity of an isochronous governor is

  1. zero
  2. one
  3. two
  4. infinity
Answer
Answer. d

19. A Hartnell governor comes under which type of governor?

  1. Pendulum type
  2. Inertia type
  3. Centrifugal type
  4. Dead weight type
Answer
Answer. c

20. In a Hartnell governor, if the stiffness of spring is increased, then the governor will be

  1. less sensitive
  2. more sensitive
  3. hunting
  4. insensitive
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×