Gears MCQ

21. If gear B moves around gear A about a fixed arm then the motion is called

  1. Rotatory motion
  2. Epicyclic motion
  3. Simple pendulum motion
  4. Parabolic motion
Answer
Answer. b

22. The minimum required centre distance of two mating spur gears is decided based on

  1. Surface compressive strength of the gear
  2. Bending strength of the gear material
  3. Ultimate strength of the gear material
  4. Fatigue strength of the gear material
Answer
Answer. b

23. The reciprocal of speed ratio is called

  1. teeth ratio
  2. gear ratio
  3. train value
  4. size ratio
Answer
Answer. c

24. Tangent to a __________ is normal to an involute in involute teeth gears.

  1. base circle
  2. deddendum cricle
  3. crest circle
  4. none of the above
Answer
Answer. a

25. Double helical gears are also called

  1. Hypoid gears
  2. Bevel gears
  3. Herringbone gears
  4. Spiral gears
Answer
Answer. c

26. The ratio of base circle radius and pitch circle radius in an involute gear is equal to

  1. cosφ
  2. sinφ
  3. tanφ
  4. cosecφ
Answer
Answer. a

27. In spur gears, the circle on which the involute is generated is called

  1. Base circle
  2. Pitch circle
  3. Clearance circle
  4. Addendum circle
Answer
Answer. a

28. The height by which a tooth of a gear projects beyond the standard pitch circle or pitch line is technically known as

  1. Addendum
  2. Dedendum
  3. Backlash
  4. Pitch radius
Answer
Answer. a

29. The function of differential gear in automobiles is to

  1. facilitate reverse operation of the vehicle
  2. reduce tyre wear at high speeds
  3. distribute equal torque between wheels
  4. take care of difference in speeds of rear wheels
Answer
Answer. d

30. Which type of gear will be used for non-intersecting perpendicular shafts?

  1. helical gears
  2. spur gears
  3. hypoid gears
  4. herring bone gears
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×