Gears MCQ

71. In spur gear, the circle on which the involute is generated is called

  1. base circle
  2. addendum circle
  3. pitch circle
  4. prime circle
Answer
Answer. a

72. Which pair of gears usually has higher fricitional losses?

  1. Spur gears
  2. Helical gears
  3. Bevel gears
  4. Worm and worm wheel
Answer
Answer. d

73. In gears, the most frequently used pressure angle is

  1. 10°
  2. 17°
  3. 11°
  4. 22.5°
Answer
Answer. d

74. In which type of gears, the efficiency is less but speed reduction ratio is highest

  1. Spur gear
  2. Helical gear
  3. Bevel gear
  4. Worm gear
Answer
Answer. d

75. A gear having 100 teeth is fixed and another gear having 25 teeth revolves around it, the centre lines of both gears being joined by an arm. How many revolutions will be made gear of 25 teeth for one revolution of arm:

  1. 4
  2. 3
  3. 5
  4. 6
Answer
Answer. c

76. Herringbone gears are

  1. Spiral gears
  2. Double helical gears
  3. Large worm gears
  4. Spur gears with small teeth
Answer
Answer. b

77. Which of the following parameters is considered while designing an automotive gearbox?

  1. Load profile only
  2. Driving style only
  3. Road profile only
  4. All of the above
Answer
Answer. d

78. The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of the tooth is called

  1. dedendum
  2. addendum
  3. clearance
  4. working depth
Answer
Answer. a

79. Which of the following gears is used in the steering wheel of car?

  1. Bevel
  2. Helical
  3. Spur
  4. Rack and pinion
Answer
Answer. d

80. The difference between space width and tooth thickness is

  1. Clearance
  2. Backlash
  3. Tooth space
  4. Flank
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×