Gears MCQ

31. The gears are termed as medium velocity gears, if their peripheral veocity is

  1. 1-3 m/sec
  2. 3-5 m/sec
  3. 15-30 m/sec
  4. 30-50 m/sec
Answer
Answer. b

32. In case of spur gears, the portion of path of contact from the pitch point to the end of the engagement of a pair of teeth is called as

  1. Arc of recess
  2. Arc of contact
  3. Arc of approach
  4. Arc of departure
Answer
Answer. a

33. Which term defines the surface below the pitch surface of the gear tooth?

  1. Face of tooth
  2. Flank of tooth
  3. Profile
  4. Pitch circle
Answer
Answer. b

34. Efficiency in a normal spur gear pair will be

  1. above 98%
  2. upto 80%
  3. less then 50%
  4. less tean 30%
Answer
Answer. a

35. Which of the following curve is obtained traced by a point on the circumference of a circle which rolls without slipping on a fixed straight line.

  1. Pitch circle
  2. Addendum circle
  3. Cycloidal
  4. Involute
Answer
Answer. c

36. Which of the following gear system have minimum axial thrust?

  1. Helical gears
  2. Double helical gears
  3. Spur gears
  4. Bevel gears
Answer
Answer. b

37. Which of the following toothed wheels do not come under the classification according to the position of teeth on the gear surfaces?

  1. Straight
  2. Inclined
  3. Curved
  4. Non-intersecting and non-parallel
Answer
Answer. d

38. The differential gear in the automobiles is used to

  1. assist in changing speed
  2. provide balancing
  3. reduce speed
  4. help in turning
Answer
Answer. d

39. The radius that connects the root circle to the profile of the tooth is known as

  1. arc of approach
  2. fillet radius
  3. profile
  4. pitch radius
Answer
Answer. b

40. In gear drive, addendum equals

  1. diametral pitch
  2. circular pitch
  3. module of the gear
  4. 1.57 times the module of the gear
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×