Gears MCQ

61. What type of gear is used to connect two intersecting shafts?

  1. Bevel gear
  2. Helical gear
  3. Spur gear
  4. Worm and wheel
Answer
Answer. a

62. Which type of gears are used in connecting two coplanar and intersecting shafts?

  1. Spur gear
  2. Bevel gear
  3. Helical gear
  4. Worm and worm wheel
Answer
Answer. b

63. Which equation does not provide the velocity ratio of the gear?

  1. N1/N2
  2. D1/D2
  3. ω12
  4. T1/T2
Answer
Answer. b and d

64. “A gear is cylindrical and teeth are parallel to centre line” is

  1. hypoid gear
  2. spur gear
  3. bevel gear
  4. worm gear
Answer
Answer. b

65. If the radius of the pitch circle of the gear is 50 mm and the value of addendum is 5 mm. What will be the radius of the addendum circle?

  1. 27.5
  2. 55
  3. 52.5
  4. 50
Answer
Answer. b

66. The product of module and diametral pitch is equal to

  1. 1
  2. π/2
  3. π
Answer
Answer. a

67. The classification of the toothed wheels is shown according to the position of the axes of the shaft. Choose the type of toothed wheels which does not comes under this classification.

  1. Parallel
  2. Intersecting
  3. Tangential
  4. Non-intersecting and non-parallel
Answer
Answer. c

68. The outer circle of spur gear is called as

  1. Pitch circle
  2. Addendum circle
  3. Dedendum circle
  4. Base circle
Answer
Answer. b

69. The curve formed by the face and the flank of the tooth is known as

  1. arc of approach
  2. arc of recess
  3. profile
  4. pitch circle
Answer
Answer. c

70. Axes of a pair of spur gears are 200 mm apart. The gear ratio is 3 : 1 and number of teeth on pinion is 20. The module of the gear is

  1. 4 mm
  2. 5 mm
  3. 8 mm
  4. 10 mm
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×