Road Construction MCQ – Highway Engineering

21. The thickness of flexible pavement with wheel load of 4080 kg subgrade support at 2180 kg and base course constant as 86 comes to (as per Mc-loid formula)

  1. 40 cm
  2. 30 cm
  3. 24 cm
  4. 12 cm
Answer
Answer. c

22. Prime coat is provided to promote adhesion between

  1. subgrade and base
  2. granular course and bituminous course
  3. binder course and wearing course
  4. existing and new wearing course
Answer
Answer. c

23. Which one of the following cracking failure is not generally observed in flexible pavement?

  1. Longitudinal
  2. Warping
  3. Map
  4. Reflection
Answer
Answer. d

24. In a rigid pavement, most critical location is

  1. Interior
  2. Edge
  3. Corner
  4. All of the above
Answer
Answer. b

25. For transfer of load from one slab to another at any joint of a rigid pavement the bar used is called

  1. Dowel bar
  2. Tie bar
  3. Distribution bar
  4. Hanger bar
Answer
Answer. a

26. Geosynthetics is used in pavement construction for

  1. reinforcement
  2. separation
  3. drainage and filtration
  4. all of the above
Answer
Answer. d

27. Bottom most component of a filexible pavement is

  1. sub-base
  2. sub-grade
  3. base course
  4. base
Answer
Answer. b

28. Newly constructed pavement with ordinary Portland cement attains its working strength after

  1. 14 days
  2. 7 days
  3. 28 days
  4. 21 days
Answer
Answer. c

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×